Mysterie van de dag: waarom zijn onze ogen rood en plakkerig na het zwemmen?

© iStock

Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom zijn onze ogen rood en plakkerig na het zwemmen?

Na een bezoekje aan het zwembad kunnen je ogen rood zien en plakkerig aanvoelen. Dat is niet – zoals algemeen wordt aangenomen – het gevolg van het chloor in het water, maar wel van iets veel viezer. Dat is namelijk wat er gebeurt wanneer mensen in het zwembad urineren.

Wanneer zwembadgasten in het water van een zwembad plassen, reageert de urine met het chloor waardoor er zich een chemische stof vormt die pijn doet aan de ogen, zeggen Amerikaanse wetenschappers. Bovendien kunnen die chemicaliën giftige gassen doen ontstaan die ook de longen, het hart en de zenuwen kunnen aantasten.

‘De geur van ‘chloor’ in een zwembad is eigenlijk niet die van chloor’, zegt Chris Wiant van de Amerikaanse Water Quality and Health Council. ‘Wat je in werkelijkheid ruikt, zijn chemicaliën die zich vormen wanneer chloor zich vermengd met urine, zweet en het vuil van de zwembadgasten.’

Beleefdheid

Plassen in een met chloor gevuld zwembad vermindert bovendien de effecten van chloor, wat betekent dat er nog meer chloor moet worden toegevoegd. Ook handig om te weten: chloor verwijdert niet alle bacteriën. Veel van die ziektekiemen kunnen nog dagen in het zwembad overleven.

Experts adviseren zwemmers dan ook om zich goed te wassen voor ze het zwembad in duiken en om naar het toilet te gaan. Het is een vorm van beleefdheid: gebruik het zwembad om te zwemmen, de toiletten om te plassen en de douches om je te wassen voor je in het water plonst. Zo simpel is het. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content