Mysterie van de dag: waarom leidt cannabis roken tot plotse honger?

© Flickr/Verdusco 01

Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom leidt cannabis roken tot plotse honger?

Waar cannabis gerookt wordt, is ook voeding waarschijnlijk in overvloed aanwezig. Want wiet roken leidt tot de ‘munchies’ of dus een plots hongergevoel. Nu zijn wetenschappers erachter gekomen hoe dat tot stand komt.

Neuronen geactiveerd

Onderzoekers van de universiteit Yale ontdekten dat cannabinoïden uit marihuana de signalisatie in onze hersenen in de war brengen. Dat zorgt ervoor dat wie een joint gerookt heeft een hongergevoel zal hebben, wanneer hij of zij eigenlijk verzadigd is.

De studie, uitgevoerd op muizen onder invloed, werd gepubliceerd in het magazine Nature. De wetenschappers bekeken de hersenen van de muizen, meer bepaald de neuronen die hen verzadigd laten voelen of de POMC’s. Zo bleek dat die neuronen geactiveerd werden in de hersenen van de muizen die chemicaliën hadden binnengekregen die het effect van cannabis op de hersenen nabootsten.

Aanvankelijk raakten de onderzoekers er niet wijs uit: want waarom voelden de muizen zich niet minder hongerig als de neuronen met dat doel geactiveerd werden?

Misleiden

Het onderzoeksteam ontdekte vervolgens dat de cannabinoïden interfereren met de stoffen die door de neuronen vrijkwamen. Als de muizen dus niet onder invloed waren, zorgden de vrijgekomen stoffen voor een verzadigd gevoel. Maar als de muizen high waren, ontwikkelden de neuronen een stof die net honger opwekte.

‘Het is alsof je de rempedaal van een auto induwt, maar gas geeft’, vergelijkt de auteur van de studie Tamas Horvath. ‘We waren verrast door het feit dat de neuronen die eigenlijk het hongergevoel temperen, plots geactiveerd werden om dat gevoel op te wekken, ook bij wie eigenlijk vol zat. De stoffen misleiden het centrale voedingssysteem van de hersenen.’

Het is niet de eerste keer dat naar de correlatie van cannabis roken en honger gekeken wordt. Zo zou volgens een andere studie de THC in marihuana geurreceptoren activeren wat dan ook tot honger zou leiden. (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content