Mysterie van de dag: waarom is bewegen gezond, maar fysieke arbeid niet?

© iStock
Trui Engels Journalist Knack.be

Bewegen is gezond, maar ben je een man met een fysiek zware job, dan loop je juist een groter risico op een vroege dood. Wetenschappers noemen dat de ‘gezondheidsparadox van fysieke activiteit’.

Het staat vast dat sporten tijdens de vrije tijd goed voor je is, maar de beweging die gepaard gaat met een fysiek zware job, bijvoorbeeld als arbeider, is dat niet. Uit een onderzoeksrapport, gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine dat 17 eerdere studies bundelt, blijkt dat mannen met een zware fysieke job een verhoogd risico hebben van 18 procent om vroegtijdig te overlijden in vergelijking met mannen met een zittende job. Opvallend: de conclusie geldt enkel voor mannen, niet voor vrouwen.

Bewegen is niet gelijk aan bewegen

De vraag is echter of het risico te maken heeft met het werk of met andere factoren. Fysiek zware jobs worden doorgaans uitgevoerd door mensen met een lagere socio-economische achtergrond. Het is bewezen dat mensen met een dergelijke achtergrond, vaker ongezonder leven. Bovendien hebben zware jobs bijkomende risicofactoren zoals het contact met chemische producten of te veel blootstelling aan de zon.

Toch denken de auteurs van de studie dat de link tussen het bewegen in de context van een fysiek zware job en vroegtijdige dood aanwezig blijft, los van de socio-economische status en bijkomende gevaren die met de job gepaard gaan. Kortom, niet alle vormen van bewegen zijn voordelig voor de gezondheid.

De fysieke arbeid van een job duurt doorgaans veel langer dan een sportsessie, bijvoorbeeld acht uur gedurende een typische werkdag, of zelfs langer. Bovendien is de intensiteit niet zo hoog dan als je een halfuurtje gaat fitnessen. Een grote intensiteit zorgt er immers voor dat je lichaam sterker, fitter en gezonder wordt. De duur en het verschil in intensiteit, maar ook de repetitiviteit van de beweging zijn dus allemaal mogelijke redenen waarom deze vorm van bewegen eerder belastend is voor het cardiovasculaire systeem dan gezond.

Vrouwen hebben dan weer wel dezelfde gezondheidsvoordelen van bewegen op het werk als tijdens een sportsessie. Wetenschappers vermoeden dat daar twee redenen voor zijn. Eén daarvan is dat het soort fysiek zwaar werk dat vrouwen doen anders is dan de zware jobs die mannen uitvoeren. Een tweede reden is dat vrouwen anders reageren op verschillende soorten van activiteit dan mannen.

Wat als je een fysiek zware job hebt?

Wetenschappers raden aan om na een zware werkdag toch nog te gaan sporten, ook al voelt men zich uitgeput. De richtlijn is een halfuurtje matig tot intensief bewegen per dag. Op die manier zal je je job makkelijker aankunnen en minder stress ervaren. Kies dan wel voor een ander type activiteit dan wat je op je werk doet, iets wat je graag doet en eventueel in een sociale context.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content