Mysterie van de dag: waarom hebben mannen een bierbuik (en vrouwen niet)?

© iStock

Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom hebben mannen een bierbuik (en vrouwen niet)?

Op een bepaalde leeftijd staat de sixpack bij de man, als hij die al ooit gehad heeft, niet meer op zijn buik, maar in zijn koelkast. Hij ontwikkelt een zogenaamde bierbuik. Als u een dergelijke pens om uw middel heeft, dan wil u misschien ook wel weten hoe dat komt?

Bij het drinken van bier gaat de lever in overdrive om alle alcohol te kunnen verwerken. De lever heeft dan niet de mogelijkheid om de chips, nootjes of vettige frieten die af en toe met bier samen te gaan op een deftige manier af te breken, waardoor de calorieën in het lichaam achterblijven en opgeslagen worden in vet. De meeste bierbuiken ontstaan dus omdat mensen te veel calorieën innemen en meestal is bier een van die zaken. Pintjes bevatten namelijk heel wat calorieën.

Leeftijd en geslacht

Maar waarom krijgen we dan specifiek een buikje? Dat heeft te maken met de leeftijd en het geslacht. Na de leeftijd van zowat 35 jaar begint het metabolisme van de meeste mannen te vertragen en wordt het moeilijker om calorieën te verbranden. Ze worden dikker. Bij mannen wordt het extra gewicht doorgaans opgeslagen op de buik, terwijl vrouwen de billen, heupen en poep zien toenemen. (TE)

Lees ook: 10 redenen waarom buikvet zo moeilijk weg te krijgen is

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content