Met deze 12 tips verlaagt u het risico op kanker

© getty images
Trui Engels
Trui Engels Gezondheids- en wetenschapsjournalist Knack.be

Wereldwijd is bijna de helft van alle overlijdens als gevolg van kanker terug te brengen tot vermijdbare invloeden, zoals een ongezonde levensstijl. Dat blijkt uit onderzoek door een internationaal team van wetenschappers, gepubliceerd in vaktijdschrift The Lancet. De WHO formuleert 12 aanbevelingen waarmee u als individu uw gedrag kan veranderen.

De wetenschappers analyseerden de gegevens van zowat 10 miljoen mensen die in 2019 zijn overleden aan 23 verschillende soorten kankers. Het gaat om een enorme onderzoeksprogramma van ongekende omvang in de wereld, gefinancierd door de Bill Gates Foundation.

Bij 4,45 miljoen van die overlijdens – of 44 procent waren externe risicofactoren betrokken. Roken, alcoholconsumptie en overgewicht voeren de lijst van in totaal 34 risicofactoren aan. Ook luchtvervuiling speelt een belangrijke rol.

Tabak is veruit de belangrijkste factor die kanker bevordert (33,9 procent), zowel bij mannen als bij vrouwen, gevolgd door alcohol (7,4 procent).

Ook meer inzetten op vroegdiagnose en betere behandelingen

Wetenschappers leggen sterk de nadruk op preventie (zie kader), aangezien deze risicofactoren sterk verminderd of zelfs volledig vermeden kunnen worden. ‘Deze resultaten tonen aan dat preventie een grote plaats in de volksgezondheid moet krijgen.’

‘Maar’, zo benadrukken de wetenschappers, ‘een groot deel van de kankers kan niet worden toegeschreven aan een bepaalde risicofactor, wat aantoont dat preventie niet voldoende is’. Daarom is het volgens hen belangrijk dat er wordt ingezet op een vroege diagnose en een doeltreffende behandeling.

Wat kan u zelf doen? 12 tips van de WHO

1. Rook niet. Gebruik geen enkele vorm van tabak.

2. Zorg dat uw huis en werkomgeving rookvrij zijn.

3. Hou uw gewicht op een gezond niveau

4. Blijf fysiek actief in uw dagelijks leven. Beperk de tijd dat u al zittend doorbrengt.

5. Eet gezond (voldoende volkorengranen, groenten en fruit, beperk suiker en vet en vermijd frisdranken, vermijd verwerkt vlees, beperk rood vlees en voeding die rijk aan zout is.)

6. Beperk de hoeveelheid alcohol. Geen alcohol drinken is nog beter.

7. Vermijd een te hoge blootstelling aan de zon, vooral bij kinderen. Gebruik een zonnebescherming.

8. Bescherm uzelf tegen kankerverwekkende stoffen op de werkplek door de gezondheids- en veiligheidsinstructies te volgen.

9. Zoek uit of u thuis blootgesteld bent aan hoge, van nature aanwezige radonconcentraties. Radongas is in veel landen na tabak de belangrijkste veroorzaker van kanker. Vooral in de winter is ventilatie belangrijk om te voorkomen dat radon zich ophoopt.

10. Borstvoeding vermindert de kans op kanker voor de moeder.

11. Vaccineer uw kinderen tegen hepatitis B en baarmoederhalskanker.

12. Neem deel aan door de overheid georganiseerde kankerscreenings (darmkanker, borstkanker en baarmoederhalskanker)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content