De financiële crisis van 2008 heeft het aantal gevallen van obesitas en overgewicht verder doen stijgen in de 34 lidstaten van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Dat bijkt uit een gepubliceerd rapport, waaruit bovendien blijkt dat gemiddeld de helft van de volwassenen en een kind op de vijf in die landen te veel weegt.

Met obesitas wordt een BMI boven de 30 bedoeld, met overgewicht een BMI tussen de 25 en de 30. Die Body Mass Index houdt rekening met iemands gewicht en lengte. Hoewel het aantal obesitasgevallen de laatste vijf jaar in de OESO-landen eerder vertraagde, kende die tijdens de economische crisis van 2008-2009 toch nog een opstoot. Die crisis heeft geleid tot een daling van de kosten voor voeding en een stijging van de consumptie van goedkope en calorierijkere voedingsmiddelen.

Uit het rapport blijkt dat, tussen 2007 en 2009, elke keer de werkloosheid met 1 procent in de Verenigde Staten steeg, de consumptie van groenten en fruit met 5,6 procent achteruit ging. Wie obesitas heeft, sterft gemiddeld tien jaar eerder dan mensen met een normaal gewicht. Mexico, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten kennen het hoogste aantal obesitasgevallen, met gemiddeld meer dan 30 procent obesen. (Belga/AVE)

De financiële crisis van 2008 heeft het aantal gevallen van obesitas en overgewicht verder doen stijgen in de 34 lidstaten van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Dat bijkt uit een gepubliceerd rapport, waaruit bovendien blijkt dat gemiddeld de helft van de volwassenen en een kind op de vijf in die landen te veel weegt.Met obesitas wordt een BMI boven de 30 bedoeld, met overgewicht een BMI tussen de 25 en de 30. Die Body Mass Index houdt rekening met iemands gewicht en lengte. Hoewel het aantal obesitasgevallen de laatste vijf jaar in de OESO-landen eerder vertraagde, kende die tijdens de economische crisis van 2008-2009 toch nog een opstoot. Die crisis heeft geleid tot een daling van de kosten voor voeding en een stijging van de consumptie van goedkope en calorierijkere voedingsmiddelen. Uit het rapport blijkt dat, tussen 2007 en 2009, elke keer de werkloosheid met 1 procent in de Verenigde Staten steeg, de consumptie van groenten en fruit met 5,6 procent achteruit ging. Wie obesitas heeft, sterft gemiddeld tien jaar eerder dan mensen met een normaal gewicht. Mexico, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten kennen het hoogste aantal obesitasgevallen, met gemiddeld meer dan 30 procent obesen. (Belga/AVE)