Man scheurt keel door ingehouden nies: hoe gevaarlijk is binnensmonds niezen?

© iStock
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Een krachtige niesbui inhouden, is niet zonder gevaar, zeggen experts. ‘Laat het los, het mag!’

Artsen van het Leicester Royal Infirmary in het Verenigd Koninkrijk hebben een 34 jaar oude man behandeld die de achterkant van zijn keel scheurde toen hij een krachtige niesbui probeerde in te houden. De druk, die nergens anders heen kon, deed het zachte weefsel in de keel scheuren waardoor luchtbellen vrijkwamen in zijn borstkas. Het slachtoffer voelde een ‘knak’ in zijn nek en kreeg enige tijd later pijn en moeilijkheden bij het slikken en het spreken.

Een scan toonde aan dat er lucht ontsnapte vanuit zijn luchtpijp. De man moest gedurende zeven dagen gevoed worden met een sonde zodat het weefsel kon genezen. Hij herstelde volledig.

Hoewel een zeldzaam voorval, waarschuwen artsen voor het fenomeen. Een nies inhouden, kan niet alleen de keel, maat ook de oren en zelfs de hersenen beschadigen, zo staat te lezen in het vakblad BMJ Case Reports.

‘Een nies inhouden door neusgaten en mond te blokkeren, is een gevaarlijk manoeuvre en moet worden vermeden’, waarschuwen ze. Hoewel niesbuien ziektekiemen verspreiden, is het toch aan te raden ‘om ze los te laten’, maar maak dan wel gebruik van een zakdoek.

Waarom is het zo belangrijk om los te laten wanneer je niest?

Onvrijwillige, nasale explosies gebeuren om verschillende redenen. Een verkoudheid is daar een van. Je lichaam probeert je te beschermen tegen allergenen en virussen door ze aan een krachtige snelheid uit het lichaam te verdringen. Sommige mensen niezen ook wanneer ze in fel licht kijken, nadat ze te veel gegeten hebben of zelfs wanneer ze seksueel opgewonden zijn.

Je nies inhouden om hygiënische redenen hoeft niet, niezen is volgens de etiquette ontegensprekelijk sociaal aanvaardbaar gedrag.

Hoe moet je niezen?

Neem een zakdoek bij de hand. Nog beter is niezen in je mouw of ellenboog. Bedek je gezicht niet met je handen wanneer je niest want dan bestaat de kans dat je de ziektekiemen verspreidt als je andere dingen gaat aanraken. Was je handen na het niezen gedurende 20 seconden in warm water met zeep.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content