‘Europa moet vaccinaties tegen mazelen opdrijven’ (WHO)

Mazelen © Istock

‘De doelstelling om mazelen tegen het einde van dit jaar volledig uit te roeien in Europa, komt in gevaar’, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De organisatie roept daarom op om de vaccinaties op te drijven.

Meer dan 22.000 mensen uit zeven landen raakten sinds begin 2014 besmet met de mazelen in Europa. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept het Europese continent op de vaccinaties tegen de uiterst besmettelijke virale ziekte op te drijven. Ook al daalde het aantal gevallen tussen 2013 en 2014 met de helft, zijn er nog steeds grote uitbraken en komt de doelstelling in gevaar om de ziekte in Europa tegen eind dit jaar volledig uit te roeien, luidt het in een communiqué van het Europees bureau van de WHO.

De meeste besmettingen waren er in Kirgizië, Bosnië-Herzegovina, Rusland en Georgië, maar ook Italië, Kazachstan en Duitsland ontsnapten niet aan het virus. In Berlijn overleed een 18 maanden oude jongen op 18 februari aan de mazelen. Sinds begin 2014 waren er in heel Duitsland 583 gevallen.

Het zeer besmettelijke virus verplaatst zich via de lucht, en er is geen contact nodig. Zo kan de besmetting gebeuren door te hoesten of te praten. De mazelen kunnen zware luchtweginfecties en neurologische aandoeningen veroorzaken, zoals longontstekingen en hersenvliesontstekingen. Zelden is het virus dodelijk. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content