Een nuchtere kijk op de pilpaniek

anticonceptiepil © .

Het is opmerkelijk dat de anticonceptiepil onlangs voor beroering zorgde. Het is immers al bijna 20 jaar bekend dat de pil in zeldzame gevallen een (soms fatale) trombose kan veroorzaken.

Het overlijden van 4 Franse vrouwen die de Diana-35 anticonceptiepil namen heeft in de internationale pers voor heel wat beroering gezorgd. Het heeft ook geleid tot een officiële klacht tegen het Franse geneesmiddelenagentschap en tot een vraag voor herziening van de Europese regelgeving.

Het is opmerkelijk dat hierover paniek ontstaat. Het is immers al bijna 20 jaar bekend dat de pil in zeldzame gevallen een (soms fatale) trombose kan veroorzaken. Uit een studie die in 1996 gepubliceerd werd blijkt dat per miljoen vrouwen die de pil nemen er jaarlijks 20 overlijden als gevolg van een trombose wanneer zij een derdegeneratie pil gebruiken en 14 wanneer ze een tweedegeneratie pil nemen. Vrouwen die geen pil gebruiken hebben jaarlijks 5 kansen op een miljoen om te overlijden als gevolg van een trombose.

Een editoriaal dat vorige maand gepubliceerd werd in het vooraanstaande British Medical Journal (BMJ) vat kort en bondig de essentie van het probleem samen. De meeste pillen zijn zogenaamde combinatiepreparaten, d.w.z. ze bevatten een progestageen dat de ovulatie remt en een oestrogeen dat doorbraakbloedingen verhindert. Van deze combinatiepreparaten weet men dat ze alle even effectief zijn om zwangerschap te voorkomen. Uit een Cochrane Review van 2012 blijkt ook dat ze alle een gelijkaardig gunstig effect hebben op acne. Verder is ook een mogelijke gewichtstoename voor al deze pillen dezelfde.

In één effect blijken de pillen onderling te verschillen, m.n. in de mate waarin ze de neiging tot trombose verhogen. De veiligste pil is die welke de laagste dosis oestrogeen (30 µg ethinyloestradiol) in combinatie met het tweedegeneratie levonorgestrel bevat.

Het risico op een fatale trombose door een derdegeneratie pil is voor de individuele vrouw bijzonder laag, maar hoe dan ook hoger dan dat van de tweedegeneratie pil. Bekijkt men dit echter op bevolkingsniveau, dan blijkt dat in ons land jaarlijks meerdere overlijdens van jonge vrouwen kunnen vermeden worden door “evidence-based” te kiezen voor een tweedegeneratie pil.

Hans Van Brabandt, directeur CEBAM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content