Met een praline in de vorm van een drolletje - een Sweet Reminder - kunnen mensen hun dierbaren tussen 56 en 74 jaar eraan herinneren mee te doen aan darmkankeropsporing.

Darmkanker of colorectale kanker maakt 13 pct van de kankergevallen in België uit. Omdat de kanker vaak pas zeer laat wordt opgespoord, ligt het sterftecijfer heel hoog.

In 2013 stierven 2.973 mensen aan de gevolgen van darmkanker. Net daarom voert de Stichting tegen Kanker al enkele jaren campagne in maart, de maand tegen darmkanker, om de screening van deze ziekte in de kijker te plaatsen.

Leeftijd verlagen

Elke Vlaming tussen 56 en 74 jaar oud krijgt sinds 2013 een immunologische test (ontlastingstest) toegestuurd zodat de huisarts in eerste instantie niet geraadpleegd moet worden. Iets meer dan de helft van de doelgroep (50,3 pct) neemt deel aan de test. In de Franse gemeenschap verloopt de test anders en wordt de huisarts wel ingeschakeld. Bovendien kunnen mensen vanaf 50 tot 74 jaar deze uitvoeren. De participatiegraad in Brussel en Wallonië ligt echter maar op 7,5 pct.

Momenteel wordt nog onderzocht of ook in Vlaanderen de leeftijd voor de test kan verlaagd worden naar 50 jaar. "Bij darmkanker is de leeftijd een belangrijke risicofactor. Hoe ouder, hoe meer kans er bestaat op de ziekte. Bovendien heeft screening zijn nut al bewezen, want het zorgt voor een daling van het aantal sterfgevallen. Ik zie dan ook geen reden om de leeftijd niet te verlagen tot 50 jaar", zegt Matthijs Goossens van de Stichting tegen Kanker. (Belga/TE)

Met een praline in de vorm van een drolletje - een Sweet Reminder - kunnen mensen hun dierbaren tussen 56 en 74 jaar eraan herinneren mee te doen aan darmkankeropsporing. Darmkanker of colorectale kanker maakt 13 pct van de kankergevallen in België uit. Omdat de kanker vaak pas zeer laat wordt opgespoord, ligt het sterftecijfer heel hoog. In 2013 stierven 2.973 mensen aan de gevolgen van darmkanker. Net daarom voert de Stichting tegen Kanker al enkele jaren campagne in maart, de maand tegen darmkanker, om de screening van deze ziekte in de kijker te plaatsen. Elke Vlaming tussen 56 en 74 jaar oud krijgt sinds 2013 een immunologische test (ontlastingstest) toegestuurd zodat de huisarts in eerste instantie niet geraadpleegd moet worden. Iets meer dan de helft van de doelgroep (50,3 pct) neemt deel aan de test. In de Franse gemeenschap verloopt de test anders en wordt de huisarts wel ingeschakeld. Bovendien kunnen mensen vanaf 50 tot 74 jaar deze uitvoeren. De participatiegraad in Brussel en Wallonië ligt echter maar op 7,5 pct. Momenteel wordt nog onderzocht of ook in Vlaanderen de leeftijd voor de test kan verlaagd worden naar 50 jaar. "Bij darmkanker is de leeftijd een belangrijke risicofactor. Hoe ouder, hoe meer kans er bestaat op de ziekte. Bovendien heeft screening zijn nut al bewezen, want het zorgt voor een daling van het aantal sterfgevallen. Ik zie dan ook geen reden om de leeftijd niet te verlagen tot 50 jaar", zegt Matthijs Goossens van de Stichting tegen Kanker. (Belga/TE)