China verzet zich tegen nieuw onderzoek WHO naar oorsprong van covid-19

Een onderzoeksteam van de WHO komt aan in het WIV op 3 februari 2021. © getty

China heeft vrijdag een oproep van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verworpen om op het Chinese grondgebied nieuw onderzoek te doen naar de oorsprong van covid-19.

‘We zijn tegen de politisering van het onderzoek naar de oorsprong’, zei de viceminister van Buitenlandse Zaken, Ma Zhaoxu. ‘We steunen onderzoek dat op wetenschap gebaseerd is.’

China houdt vast aan het ‘gezamenlijke rapport’ van de WHO en China dat na het bezoek van deskundigen in januari aan Wuhan verscheen, aldus de viceminister.

De WHO benadrukte dat ze ‘alle gegevens’ over covid-19 nodig heeft om de hypothese dat het virus is ontsnapt uit een laboratorium in China te onderzoeken. ‘We vragen dringend aan alle landen, inclusief China, om alle gegevens te delen en toestemming te geven om stalen opnieuw te onderzoeken. Zo kunnen we snel en efficiënt vooruitgang boeken bij het onderzoek naar de oorsprong (van de pandemie)’, zegt de WHO.

De WHO benadrukt dat het ‘van vitaal belang’ is om te weten hoe de pandemie is begonnen.

China suggereerde eerder dat de WHO onder politieke druk stond wat betreft de studies naar de oorsprong van het coronavirus.

Labolek ‘waarschijnlijk’

De theorie van het labolek in Wuhan eind 2019 krijgt steeds meer weerklank in de wetenschappelijke wereld. In een documentaire op de Deense openbare omroep TV2 heeft Peter Embarek, de chef van de WHO-missie die in China de oorsprong van het coronavirus probeerde te achterhalen, de theorie dat het virus uit een laboratorium is ontsnapt als ‘waarschijnlijk’ bestempeld. Embarek haalde in de documentaire ook uit naar China.

‘Een werknemer van het laboratorium die besmet is geraakt tijdens het nemen van stalen, is een van de waarschijnlijke hypotheses’, verklaarde Embarek in de documentaire ‘Het mysterie van het virus – de zoektocht van een Deen naar de waarheid in China’.

Op 29 maart concludeerde de missie nochtans dat een incident in het Virologisch Instituut van Wuhan ‘hoogst onwaarschijnlijk’ was. Volgens Embarek was het echter moeilijk om die theorie met de Chinese wetenschappers te bespreken. ‘Tot 48 uur voor het einde van de missie hadden we nog steeds geen akkoord bereikt om de laboratoriumthese in ons rapport op te nemen’, vertelde de WHO-wetenschapper. Als gevolg van deze discussies kreeg de WHO-delegatie de toestemming om twee laboratoria te bezoeken waar onderzoek werd verricht naar vleermuizen. Tijdens die bezoeken ‘hebben we een presentatie gekregen en daarna konden we praten en de vragen stellen die we wilden stellen. Maar we hebben niet de kans gehad om ook maar enige documentatie te raadplegen’, aldus Embarek.

De wetenschapper wees er ten slotte op dat er geen enkele vleermuis in het wild in de omgeving van Wuhan leeft en dat werknemers van het laboratorium de enige mensen zijn die waarschijnlijk in de buurt gekomen zijn van de vleermuizen die ervan worden verdacht drager te zijn van het virus dat SARS-CoV-2 heeft veroorzaakt.

Partner Content