Cacao in de sport: mogen sporters extra veel chocolade eten?

© istock
Marleen Finoulst
Marleen Finoulst Arts en journalist

Van antioxidanten in chocolade is bekend dat ze de bloeddruk verlagen. Dat betekent wel niet dat je extra veel chocolade moet eten.

Onderzoek aan de VUB toont aan dat cacaoflavonolen, antioxidanten in chocolade, de oxidatieve stress van fysieke inspanning verlagen. Tijdens inspanningen ontstaan er vrije radicalen uit de verbranding van zuurstof, die schade kunnen berokkenen aan gezonde cellen. Ons lichaam kan die radicalen neutraliseren en leert dat door training steeds beter te doen. Maar bij zware inspanningen worden er meer zuurstofradicalen gevormd dan het lichaam kan neutraliseren en ontstaat er oxidatieve stress. Supplementen met cacaoflavonolen kunnen dan een handje helpen in het neutraliseren van de zuurstofradicalen.

Bloedcirculatie

Volgens een goedgekeurde Europese gezondheidsclaim ondersteunen cacaoflavonolen de elasticiteit van bloedvaten. “Dat leidt onder meer tot een verlaagde bloeddruk en verbeterde doorbloeding, maar niet tijdens inspanning bij gezonde atleten”, licht Lieselot Decroix, doctoraal onderzoekster aan het VUB-sportlab van professor Romain Meeusen, toe. “Bovendien blijken cacaoflavonolen de suiker- en vetstofwisseling tijdens sport gunstig te beïnvloeden. Maar toch zijn de flavonolen niet prestatiebevorderend.”

Decroix, in een vorig leven topsporter – ze nam deel aan het wielrennen tijdens de Olympische Spelen van Peking in 2008 – voerde haar onderzoek uit met zeer goed getrainde en perfect gezonde sporters. “Vroegere studies hadden al heilzame effecten bij niet-sporters aangetoond, maar de effecten op conditie en inspanningen van sporters waren nog niet goed gedocumenteerd. Uit ons onderzoek leert nu dat ze ook daar een antioxidatieve werking hebben.”

Bovendien zorgen zowel de inname van cacaoflavonolen als het sporten op zich voor een verbeterde vaatfunctie: beide zetten de bloedvaten meer open. “Het effect blijft relatief klein in vergelijking met dat van bewegen: cacaoflavonolen innemen zonder dat te combineren met sporten, heeft dus weinig zin.”

Alternatieven

Tijdens de productie van chocolade gaat tot 80 % van de cacaoflavonolen verloren. Om enig effect te hebben, zou je dus dagelijks tussen 100 en 200 gram chocolade met een hoog cacaogehalte (>70%) moeten eten. De heilzame effecten wegen bij dergelijke porties echter niet op tegen de schadelijke gevolgen, vooral van de enorme aanvoer van vet en suiker, wat obesitas in de hand werkt. Zowel de wetenschap als de industrie gaan daarom op zoek naar lekkere én gezonde producten met cacaoflavonolen, zonder de nadelen van de grote hoeveelheden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content