‘Geweten van de wereld’ Elie Wiesel overleden

Elie Wiesel © Reuters

Elie Wiesel, Holocaust-overlever en laureaat van de Nobelprijs voor de Vrede, is op 87-jarige leeftijd overleden in de Verenigde Staten.

“Met zijn buitengewone persoonlijkheid en fascinerende boeken verpersoonlijkte Wiesel de overwinning van de menselijke geest op de wreedheid en het kwade”, reageerde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zaterdagavond.

Wiesel werd in 1928 geboren in Roemenië. Toen hij 15 jaar was, werd hij gedeporteerd naar het concentratiekamp Auschwitz. Hij verloor er zijn moeder en een zus. Elie Wiesel zelf, die ook in het concentratiekamp Buchenwald verbleef, overleefde de gruwel.

Na de Tweede Wereldoorlog kwam Wiesel in Frankrijk terecht. Later verhuisde hij naar de VS en in de jaren zestig verkreeg hij de Amerikaanse nationaliteit. In 1986 kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn boodschap van “vrede, boetedoening en menswaardigheid”.

Voorbeeld van menselijkheid

Elie Wiesel schreef verschillende boeken over zijn oorlogservaringen en was ook professor, filosoof en mensenrechtenactivist. Hij zette zich in om de herinnering aan de slachtoffers van de Holocaust levend te houden.

In juni 2009 bracht hij met de Amerikaanse president Barack Obama en de Duitse bondskanselier Angela Merkel een bezoek aan het vroegere concentratiekamp Buchenwald. “In de duisternis van de Holocaust, waarin zes miljoen van onze broeders en zusters vermoord werden, was Elie Wiesel een licht en een voorbeeld van menselijkheid en van het geloof in de goedheid van de mens”, aldus Netanyahu.

Ook het internationale Auschwitz-comité eerde zaterdagavond Wiesel. Hij was de stem van de in Auschwitz door de nazi’s vermoorde joodse vrouwen, kinderen en mannen, stelt het comité, en “hij overstemde steeds weer de vergeetachtigheid, het antisemitisme en de haat”. Wiesel zal “in deze dagen van haat en fundamentalisme” erg gemist worden, aldus nog het internationale Auschwitz-comité. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content