Geweld tegen politie blijft toenemen

Geweld tegen politiemannen: vaker en harder. © BELGA

Het aantal agenten dat slachtoffer wordt van fysiek geweld, is in twee jaar met 15 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van minister Joëlle Milquet. “Het wordt ook almaar driester”, zeggen de politiebonden.

In 2009 werden “maar” 118 federale agenten het slachtoffer van fysiek geweld, schrijft Hte Laatste Nieuws. Tegen 2011 steeg dat aantal al naar 136; 15 procent meer, dus. Dat blijkt uit de recentste cijfers van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH), die senator Dirk Claes (CD&V) opvroeg.

Die agressie houdt politiemensen steeds langer thuis: het aantal ziektedagen als gevolg daarvan is zelfs meer dan verdrievoudigd. In 2009 bleven aangevallen agenten 1.300 dagen thuis, in 2011 waren dat er al 4069. De gemiddelde periode dat zo’n aangevallen agent niet gaat werken, klom dus van 8,5 dagen naar liefst 25 dagen.

Ook buiten de grootsteden

“Logisch, want het geweld wordt almaar driester”, zeggen de politiebonden. Zo lopen agenten steeds minder oppervlakkige verwondingen op, terwijl het aantal breuken en hersenschuddingen in de lift zit.

“Zelfs buiten de grootsteden zien we steeds meer agressie tegen politiemensen”, zegt Vincent Houssin van politiebond VSOA. “Er zijn bovendien nog veel collega’s die geen aangifte doen, omdat ze denken dat dat toch geen zin heeft.” Door de piek aan ziektedagen verliest de politie veel mankracht “en dat plaatst de collega’s die wél aan de slag zijn onder een enorme werkdruk”, klinkt het. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content