Gemeenten sturen ‘loktieners’ af op cafébazen

Een twintigtal gemeenten gaat lok­tieners inzetten om na te gaan of cafébazen alcohol verkopen aan minderjarigen. Mechelen begint deze zomer met het experiment.

Dat melden de kranten van Mediahuis.

Het idee om loktieners in te zetten, komt van de Vereniging voor Alcohol- en Drugsbestrijding (VAD). “We laten veertien- tot vijftienjarigen nagaan of ze bier krijgen, en zestien- tot zeventienjarigen of hen sterkedrank ingeschonken wordt”, zegt directeur Marijs Geirnaert van de VAD. Horeca Vlaanderen heeft zijn medewerking beloofd. “We zijn niet voor een verstrenging van de huidige wetgeving op alcohol, maar willen wel dat die wordt gerespecteerd”, zegt gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche. “Wij vinden het belangrijk dat onze mensen verantwoord omgaan met alcohol.” VAD heeft de voorbije jaren ook al testen gedaan in supermarkten, nachtwinkels en tankstations.

‘Goed omringd’

Mechelen was enkele jaren geleden al een pionier in de acties in winkels en doet ook nu mee, bevestigt burgemeester Bart Somers (Open VLD). “Wij denken dat handelaars hierdoor hun gedrag gaan wijzigen, omdat ze door deze acties zien dat ze niet goed bezig zijn”, zegt Somers. Mechelen heeft volgens hem geen groter probleem dan andere gemeentes. “Het is niet de bedoeling de namen van de betrokken cafébazen over te maken aan de politie of de inspectiediensten. Wij hopen hen een spiegel voor te houden, waardoor ze beseffen dat ze in de fout gaan.”

Volgens VAD zullen de jongeren die aan de actie meewerken “goed omringd” worden.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content