‘Geloof mij niet, denk zelf na’: 21 wijsheden van Etienne Vermeersch

Etienne Vermeersch © Belga
Trui Engels
Trui Engels Gezondheids- en wetenschapsjournalist Knack.be

Na zijn overlijden wordt filosoof en opiniemaker Etienne Vermeersch geëerd als een man vol wijsheid en inzichten, soms tegen de stroom in, maar steeds onderbouwd en helder. We zetten enkele van zijn opmerkelijke uitspraken op een rij.

Vermeersch was professor wijsbegeerte aan de Universiteit Gent, atheïst, scepticus, maar vooral een gerespecteerde stem in tal van grote maatschappelijke debatten. In de strijd voor het recht op contraceptie of de legalisering van abortus en euthanasie liep hij voorop. Maar ook andere uitspraken van hem gingen niet onopgemerkt voorbij.

‘Ik heb altijd tegen mijn vrouw gezegd: wil je vreemdgaan, doe maar. Alleen niet met Filip Dewinter.’ (De Morgen, 26/04/2014)

‘Vergeten is geen gebrek aan geheugen, maar een gebrek aan interesse.’ (De Morgen, 26/04/2014)

‘Ik zou een belangrijk deel van de ontwikkelingssamenwerking laten uitdelen in premies aan vrouwen die zich laten steriliseren.’ (Knack, 26/10/2011)

‘Migranten in ons land hebben te veel kinderen.’ (De Standaard, 2/11/2011)

‘Stel dat er vanaf volgend jaar transfers zouden plaatshebben van zuid naar noord: wie is er dan voor de splitsing van het land, denkt u?’ (Knack, 31/08/2011)

‘Dat internet is echt een droom voor mij.’ (Knack, 29/06/2011)

‘Als ik pijn heb, wil ik geen troost. Bij mijn eerste hartinfarct heb ik aan mijn vrouw een fles cognac gevraagd, en verder moest ze mij met rust laten.’ (Knack, 29/06/2011)

‘Als ik mijn leven kon overdoen, zou ik wellicht kiezen voor het vegetarisme. Maar daar is het nu een beetje laat voor.’ (Knack, 29/06/2011)

‘Nieuwsmedia zijn per definitie efemeer. Ze zijn bezig met de waan van de dag.’ (De Tijd, 28/12/2013)

‘Ik heb wel eens in een tv-programma gezegd dat ik naar de hoeren geweest ben maar mijn vrouw wist dat al lang. Daar kwam ook geen relatie aan te pas, ik moest gewoon weten wat dat was.’ (Psychologies, 6/06/2012)

‘Gelukkig is mijn gevoeligheid altijd getemperd geweest door mijn redelijkheid.’ (Psychologies, 6/06/2012)

‘Onze economie is een piramidespel.’ (De Tijd, 28/12/2013)

‘God zal het je niet kwalijk nemen wanneer je geen hoofddoek kan dragen. Wie daar heel fanatiek op staat, is in strijd met de Koran.’ (Vacature.com, 6/04/2012)

‘Ik ben er 100% zeker van dat niemand het verschil proeft tussen halal stoofvlees en gewoon stoofvlees. Daar moet je niet over lullen.’ (Vacature.com, 6/04/2012)

‘In de Amerikaanse cultuur neemt veertig procent de evolutietheorie aan. Die cultuur heeft zelfs voor minderjarigen de doodstraf. Die cultuur is achterlijk, zal ik ook zeggen. Wanneer ik nu zeg dat in de islamlanden maar twintig procent of minder de evolutietheorie aanneemt. Dan mag ik toch ook zeggen dat die nog meer achterlijk zijn?’ (Reyers Laat, 6/05/2010)

‘Negationisme moet kunnen.’ (De Zondag, 03/01/2016)

‘Als God bestaat, dan zal ik hem op het matje roepen.’ (www.etiennevermeersch.be)

‘Paranormale gaven en kabouters hebben een hele eigenaardige eigenschap : zodra je ernaar kijkt, verdwijnen ze.’ (www.etiennevermeersch.be)

‘Mensen die in astrologie geloven? Je zou ze ònmiddellijk 30 punten van hun IQ moeten aftrekken!’ (www.etiennevermeersch.be)

‘Wie in God gelooft, hoeft niet bang te zijn en wie niet in God gelooft, hoeft helemaal niet bang te zijn.’ (www.etiennevermeersch.be)

‘Geloof mij niet, denk zelf na.’ (www.etiennevermeersch.be)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content