Gelekte WhatsApp-berichten bewijzen: premier De Croo sprak niet de waarheid in het parlement

© Belga Image
Ewald Pironet

Uit WhatsApp-verkeer waar Knack de hand op kon leggen blijkt dat het kabinet van premier Alexander De Croo (Open VLD) wel degelijk de begroting heeft goedgekeurd zoals ze aanvankelijk werd voorgelegd door staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open VLD). De premier heeft dat de voorbije weken steeds ontkend. Vorige week ontkende hij zelfs het bestaan van de WhatsApp-berichten.

Op woensdag 9 november om 17.23 uur stuurt het kabinet van premier Alexander De Croo (Open VLD) twee WhatsApp-berichten naar de begrotingsverantwoordelijke van het kabinet van staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open VLD) over de teksten van de begroting 2023. De berichten luiden: ‘is dus ok voor ons’ en ‘merci voor aanpassingen!’

Daarmee geeft het kabinet-De Croo zijn akkoord over de begroting zoals die op 10 november werd ingediend. Toch zal ze de aanleiding zijn voor het ontslag van staatssecretaris De Bleeker, omdat premier De Croo het oneens is met wat er in de door iedereen goedgekeurde tekst en tabellen staat.

De twee WhatsApp-berichten maken deel uit van een hele reeks berichten over de begroting tussen het kabinet van De Bleeker en dat van de premier, waar Knack inzage in kreeg.

Kris Van Cauter, ex-adviseur van het kabinet-De Bleeker, bevestigt bij het zien van de WhatsApps tegenover Knack dat de hele reeks berichten volledig en authentiek is. En dat dit de berichten zijn waar hij naar verwees toen hij via LinkedIn liet weten dat ‘het kabinet (van de) premier expliciet zijn akkoord gegeven (had) via WhatsApp voor de versie met de 1,3 miljard lastenverlaging in en dat betekent dat de premier de eerste versie die aan het parlement werd bezorgd zelf heeft goedgekeurd.’

De premier heeft altijd ontkend dat zijn kabinet die begroting had goedgekeurd. Meer nog, vorige week ontkende hij voor de Kamercommissie Binnenlandse Zaken zelfs het bestaan van de WhatsApp-berichten.

REACTIE WOORDVOERDER ALEXANDER DE CROO: ‘WE KUNNEN ECHT NIET OVER DE SCHOUDER VAN ELKE MINISTER MEEKIJKEN’

Blijft de premier erbij dat zijn kabinet de begroting die werd ingediend op 10 november niet heeft goedgekeurd?

Bram Delen, woordvoerder van premier Alexander De Croo: Ja. Ik kan u de stukken doorsturen die ons kabinet via de geijkte kanalen van het leescomité heeft gemaild om dat te bewijzen.

U hebt het dan over de opmerkingen van de vier kabinetsleden van de premier die als comments, trackchanges in de tekst werden aangebracht en werden doorgestuurd naar het kabinet-Begroting?

Delen: Of dat om vier kabinetsleden gaat weet ik niet, maar in elk geval hebben twee leden van ons kabinet via trackchanges aangegeven dat bepaalde passages in verband met de btw-verlaging op gas en elektriciteit niet conform waren met de beslissing van de regering.

Dat was een opmerking over het feit dat er in de tekst niet werd gemeld dat er nog de mogelijkheid bestond van een tijdelijke btw-verlaging, die kan worden verlengd als de energieprijs hoog blijft. Dat werd ook aangepast in de begrotingstekst die uiteindelijk op 10 november werd ingediend. Er werd geen aanpassing van de cijfers of tabellen gevraagd.

Delen: Jawel, want er wordt gezegd dat ze door de manier waarop ze de btw foutief inschrijven  met een veel groter begrotingstekort zitten dan de regering had beslist.

Dat staat niet in de trackchanges. De tekst wordt na de opmerking van jullie kabinetsleden aangepast. Er wordt een zin toegevoegd: ‘of een verderzetting van de tijdelijke btw-verlaging in het geval van de tijdelijke btw-verlaging in het geval van hoge prijzen.’

Delen: Sorry, er is geen rekening gehouden met onze opmerking over btw.

Toch wel, die tekst is aangepast.

Delen: Volgens de informatie waarover ik beschik, is dat niet aangepast. Want er is geen enkele andere weg om een gat van meer dan een miljard te creëren, zoals het kabinet-De Bleeker dat heeft gedaan, dan door de btw-verlaging als permanent in te schrijven. Daar is de cruciale fout gebeurd. De tekst en tabellen zijn niet aangepast.

De tekst is aangepast zoals jullie gevraagd hadden, de tabellen niet en dat was ook niet gevraagd. Dan is die aangepaste tekst rondgestuurd. In het WhatsApp-verkeer daarna zegt niemand dat die cijfers of tabellen nog aangepast moeten worden.

Delen: We hebben inderdaad niet meer gecontroleerd of onze opmerkingen ook werden doorgevoerd, omdat wij ervan uitgingen dat ze dat zouden doen. Je moet weten dat onze mensen die deel uitmaken van het leescomité in korte tijd door 80 of 90 bladzijden moeten gaan. Ik kan alleen maar vaststellen dat wij als enige kabinet die fout hebben vastgesteld en duidelijk hebben aangegeven en dat daar niets mee gebeurd is op het kabinet-Begroting.

In de WhatsApp worden allerlei opmerkingen gemaakt over de tekst, maar niet over zoiets cruciaals voor jullie als dat begrotingstekort.

Delen: In de WhatsApp wordt inderdaad ingegaan op allerlei aspecten van de tekst, zoals farma en sociale zekerheid, maar ook op de btw. En de ‘merci voor de aanpassingen!’ slaat toch daarop? En dat WhatsApp-verkeer wist toch geen formele communicatie via het geijkte kanaal van het leescomité uit?

In de WhatsApp zegt de begrotingsverantwoordelijke van de premier om 17.12 uur: ‘idem opmerking btw en accijnzen hier is niks aangepast’, om een minuut later daar zelf in een reply aan toe te voegen: ‘sorry, te snel is wel voor een stuk aangepast, ik check of ok is’.

Delen: Over die passages in de WhatsApps beschik ik niet. Ik heb hier alleen een uitdraai waar staat om 17.16 uur ‘is idd flou, voor farma’.

Als u niet over de volledige WhatsApp-berichten beschikt, kunnen we daar niet dieper op ingaan. De begrotingstekst wordt dan ondertekend door De Bleeker, minister van Financiën Van Peteghem (CD&V) en de minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD), voogdijminister van De Bleeker. Dat betekent dat Van Quickenborne wel akkoord ging met die tekst?

Delen: Is de toelichting van de begroting ondertekend door de minister van Financiën en de minister van Justitie?

Ja.

Delen: Dat moet ik checken. Men zal ervan uitgegaan zijn dat de aanpassingen die we gevraagd hebben doorgevoerd werden.

Op 10 november wordt die begrotingstekst rondgedeeld, op 14 november start de discussie daarover. Ook tussen 10 en 14 november heeft niemand nog een opmerking gemaakt over de cijfers en tabellen.

Delen: Normaal gezien voert een minister van Begroting gewoon de begroting uit zoals ze is goedgekeurd in de regering. Wij hebben die opmerking gegeven en gaan er dan van uit dat een staatssecretaris van uw eigen partij heel secuur de opmerkingen van de premier meeneemt. We kunnen echt niet over de schouder van elke minister meekijken, daar is ons kabinet te klein voor. De grote fout van De Bleeker is geweest dat ze een opmerking van de premier naast zich heeft neergelegd. Maar als ik zo het lobbywerk van bepaalde adviseurs zie op het kabinet-Begroting, dan begin ik te denken dat men de bedoeling had om de premier te beschadigen. 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content