GAIA vraagt invoerverbod voor paardenvlees uit Zuid-Amerika na schokkende beelden

GAIA vraagt een invoerverbod van paardenvlees uit Zuid-Amerika, nadat de dierenrechtenorganisatie schokkende beelden heeft vastgelegd van paarden die in Argentinië en Uruguay zwaar mishandeld worden. Dat meldt VTM Nieuws. De Federatie van het Belgisch Vlees (FEBEV) zegt dat het op eigen initiatief stappen neemt voor dierenwelzijn.

GAIA maakte beelden van paarden die mishandeld worden, van etterende wonden, gebroken ledematen of uitgehongerde dieren. ‘We hopen dat mensen beseffen dat wanneer ze paardenvlees eten dat vanuit Latijns-Amerika komt, dit mogelijk van zo’n zwaar mishandelde paarden komt’, zei GAIA-directeur Ann De Greef aan VTM Nieuws.

FEBEV zegt dat ze de beelden ernstig neemt en elke vorm van dierenleed veroordeelt. ‘We hebben net kennisgenomen van de beelden die door GAIA naar de media verspreid werden. We nemen deze beelden ernstig en zullen ze verder onderzoeken samen met het team van de Katholieke Universiteit Leuven (KUL)’, zegt Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van FEBEV.

Verbetering

De federatie verwijst naar het project Respectful Life, waarbij er inspanningen genomen worden om de situatie in deze landen te verbeteren wat betreft dierenwelzijn. ‘Respectful Life is een onderzoeksproject en voert geen audits uit. Dat wil zeggen dat de vaststellingen en aanbevelingen van de onderzoekers gebruikt worden om op duurzame wijze structurele oplossingen door te voeren voor dierenwelzijn’, benadrukt Gore.

Onderzoekers van de KUL trekken al sinds 2015 naar de betrokken landen. ‘Hun bevindingen merken jaar op jaar een verbetering van de omstandigheden naar dierenwelzijn op. Dit staat in schril contrast met de beelden die door GAIA vandaag verspreid werden. We zullen de informatie van beide partijen onderzoeken.’

FEBEV vindt het bijzonder jammer dat GAIA niet oplossingsgericht denkt en zich beperkt tot het aanklagen van problematische situaties zonder mee te willen denken aan de mogelijke oplossingen.

België importeerde vorig jaar, als tweede grootste afnemer in de EU, 3585 ton paardenvlees uit Argentinië en Uruguay.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content