Francken niet gediend met openlijke kritiek van De Croo

20160429 Theo Francken is een Belgisch Vlaamsgezind politicus voor NVA. Staatssecretaris voor Asiel, Migratie en Administratieve Vereenvoudiging. © Jurgen Augusteyns

Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) is niet gediend met de openlijke vingerwijzing van Open Vld-vicepremier Alexander De Croo aan zijn adres.

“Als meneer De Croo opmerkingen heeft op mijn beleid dan ben ik altijd bereikbaar en luisterbereid. Ik hou dat echter liever binnenskamers, op een constructieve manier en niet in de media”, zo reageert hij.

Francken stelde donderdag in de media verheugd vast dat het aantal asielaanvragen in ons land de jongste dagen en weken fors is teruggevallen. “Hier heb ik van gedroomd”, klonk het.

“Ongepast”, reageerde minister van Ontwikkelingssamenwerking De Croo vanuit Libanon.“De vluchtelingenproblemen zijn allesbehalve opgelost. Het is een beetje ongepast om op basis van het aantal aankomsten in België te zeggen dat de zaken aan het evolueren zijn, terwijl de situatie op het terrein nog steeds kritiek is.”

Die openlijke vingerwijzing valt slecht bij Francken. Hij is altijd bereid naar kritiek te luisteren, zo zegt hij, maar dan wel constructief en binnenskamers. “Regeringsleiders die vechtend over de straatstenen rollen, is echt wel het laatste wat de bevolking hier of ginds nodig heeft.”

De N-VA’er beklemtoont nog dat hij wel degelijk oog heeft voor het ruimere plaatje. “Natuurlijk sluit ik mijn ogen niet voor de onmenselijke ellende die de oorlog in Syrië en Irak veroorzaakt”, besluit Francken. “België is een land met een ijzersterke reputatie op vlak van mensenrechten. Wij nemen als klein land meer dan onze internationale verantwoordelijkheid.” (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content