Formatie: landing is nog niet voor dinsdag

Didier Reynders en Bart De Wever © BELGA
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager Online Redacties

De onderhandelaars voor een federale regering hebben vergaderd over het hoofdstuk Pensioenen uit de formateursnota. Dinsdag gaat het overleg voort, maar het lijkt niet de bedoeling om dan al te landen.

Nadat N-VA, CD&V, Open VLD en MR zich zondag al over het hoofdstuk Werk en Economie bogen, sneden ze vandaag om 14 uur Pensioenen aan. Daarbij werkten de onderhandelaars op basis van het verslag dat de commissie onder leiding van Frank Vandenbroucke afleverde. De rode draad daarbij is iedereen langer aan het werk houden, stelde MR-onderhandelaar Didier Reynders vooraf. Wouter Beke (CD&V) wil dat aan die pensioenhervorming een ‘menselijk gelaat’ wordt gegeven. Het is niet uitgesloten dat de belangrijkste budgettaire knopen uit het hoofdstuk naar de begrotingsonderhandelingen worden afgeleid.

De vergadering duurde tot ongeveer 20u15. Verschillende politici rond de tafel worden in hun thuisbasis verwacht om er de gemeenteraad bij te wonen.

Landen?

Dinsdag om 14 uur blazen de onderhandelaars opnieuw verzamelen in het voorzitterschap van de Kamer, dan komen Sociale Zekerheid en Fiscaliteit aan bod. Dat laatste luik zou ook bij de budgettaire discussie’s kunnen worden geïntegreerd, omdat beslissingen daarover in principe een budgettaire weerslag hebben.

Over het begrotingsluik zullen de partijen zich naar verluidt nog niet buigen, zodat een landing – zoals hier en daar werd verwacht – nog niet voor dinsdag(nacht) lijkt.

Postjes

Eens de inhoudelijke debatten achter de rug zijn, moeten de onderhandelaars het nog eens worden over de verdeling van de portefeuilles, moeten de partijcongressen het licht nog op groen zetten voor regeringsdeelname en moeten de partijen hun regeringsleden aanduiden.

Ook wie zijn intrek neemt in de Wetstraat 16, is nog onbekend. Reynders ontweek de vraag of hij zichzelf als vicepremier ziet in de nieuwe regering. ‘Eerst zorgen voor de inhoud’, aldus de liberale onderhandelaar, die een boekje met als titel ‘Zweeds fiscaal beleid 2014’ mee had genomen. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content