Formatie: ‘Geen sprake van bouw nieuwe kerncentrale’

Kerncentrale Doel © BELGA

De federale onderhandelaars van N-VA, MR, CD&V en Open VLD staan erg dicht bij een akkoord over kernenergie. Van een nieuwe kerncentrale is geen sprake, terwijl volgens één bron de eindfase van de kernuitstap op 2025 zou blijven.

De onderhandelaars zaten dinsdag ruim vijf uur samen over mobiliteit en energie. Op verschillende plaatsen valt te horen dat ze dicht bij een akkoord staan over kernenergie en de communautair geladen vliegroutes voor Brussels Airport, maar afkloppen is ten vroegste voor woensdag.

Over de nucleaire deal is voorlopig weinig bekend. Verschillende bronnen stellen dat er geen sprake is van de bouw van een nieuwe kerncentrale die N-VA in aanloop naar de verkiezingen had voorgesteld. Eén bron laat daarnaast verstaan dat de eindfase van de kernuitstap op 2025 blijft liggen. Op dit moment geldt nog de wet van 18 december 2013 rond de kernuitstap. Die bevat een kalender met data waarop de verschillende Belgische kerncentrales ten laatste de deuren moeten sluiten. Doel 1 (februari) en Doel 2 (december) moeten volgend jaar dicht, Doel 3 in 2022 en Tihange 2 in 2023. Voor Tihange 1, Doel 4 en Tihange 3 geldt 2025. Die finale einddatum zou volgens een centrumrechtse bron behouden blijven.

Vliegroutes

Voor wat betreft de vliegroutes valt dan weer te horen dat het moratorium op het plan-Wathelet zoals afgesproken door de regering-Di Rupo bestendigd is. Voorlopig wordt dus teruggekeerd naar het zogenaamde plan-Schouppe dat van kracht was voor 6 februari 2014, dus voor het veelbesproken plan-Wathelet in ging. Wanneer de centrumrechtse regering effectief op de been is, zouden vervolgens procedures worden opgestart om de situatie te objectiveren en duurzame oplossingen aan te dragen voor de problematiek.

Woensdag om 14 uur komen de onderhandelaars opnieuw samen. Naast een derde lezing van beide “bijna-akkoorden” staan justitie en veiligheid op de agenda, met daarin onder meer ook de problematiek van de radicalisering. Tijdens de werkgroep die daarrond maandag al samenkwam, bleek naar verluidt grote overeenstemming. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content