Formatie: B-H-V-akkoord zou in de maak zijn

© Belga

De acht partijen die onderhandelen over de vorming van een regering zouden op een de zucht van een akkoord zijn over het communautaire struikelblok Brussel-Halle-Vilvoorde.

Na een marathonvergadering over B-H-V stuurde formateur Elio Di Rupo dinsdagnacht rond halfdrie – zonder medeweten van de onderhandelaars – een persbericht rond waarin hij zei dat de gesprekken “ernstig geblokkeerd zijn”.

Woensdagnamiddag om iets voor 14.30 uur is de vergadering van de laatste kans van start gegaan. Alle partijvoorzitters of hun vertegenwoordigers zitten rond dezelfde tafel, wat al een vooruitgang is ten opzichte van de vergadering van dinsdag, toen er enkel per taalgroep werd gepraat. De Vlaamse partijvoorzitters kwamen eerder op de dag al samen om deze ultieme poging voor te bereiden.

Veel informatie lekt er niet uit, al zou er volgens sommige bronnen op een rustige manier gepraat worden. Anderen spreken zelfs van een “positieve sfeer” of van “herstelde sereniteit”. De woordvoerder van Di Rupo liet rond 17.30 uur weten dat er nog steeds wordt gepraat. Er zou ook beslist zijn om geen tv-optredens te doen om zo de gesprekken niet te verstoren.

Er zou ondertussen een gezamenlijk standpunt ingenomen zijn over B-H-V. Dat zou redelijk goed onthaald zijn door de Franstalige partijen. Formateur Di Rupo heeft een compromisvoorstel uitgewerkt. Bij verschillende partijen is te horen dat de onderhandelaars de compromistekst hierover nog een laatste keer aan het nalezen zijn. Die klus zou over een dik uur geklaard kunnen zijn. Mogelijk gaat de formateur nog woensdagavond naar de koning.

Inhoud potentieel akkoord
Het akkoord zou onder meer volgende elementen bevatten: (1) burgemeesters uit de faciliteitengemeenten die de Vlaamse regering niet benoemt, kunnen in beroep gaan bij de tweetalige algemene vergadering van de Raad van State; (2)voor de Senaat moet B-H-V niet worden gesplitst. De Hoge Vergadering zou geen rechtstreeks verkozen senatoren meer kennen, maar worden samengesteld door 29 vertegenwoordigers uit het Vlaams parlement, 21 uit het parlement van de Franse gemeenschap en één Duitstalige, aangevuld met 10 gecoöpteerde senatoren, zes Vlamingen en vier Franstaligen; (3) er is in het akkoord geen sprake van apparentering, Franstalige bevoegdheden in de Rand of federale kieskring; (4) in de faciliteitengemeenten, kunnen de kiezers wel stemmen op een Brusselse of een plaatselijke lijst en tot slot zou er een versoepeling komen voor de regeling rond de stemmen van Belgen in het buitenland. Die moet een deel van het Franstalige stemmenverlies compenseren.
Breekpunt B-H-V
De onderhandelaars zaten sinds dinsdagmiddag samen om naar een communautair akkoord te zoeken. De onderhandelingen bleven echter steken op B-H-V.

“Ondanks alle geleverde inspanningen en een duidelijke vooruitgang op een aantal vlakken zijn de onderhandelingen ernstig geblokkeerd”, stelde Di Rupo vast. “De houding van sommigen verbreekt het evenwicht dat onontbeerlijk is om een akkoord te bereiken”.

Di Rupo: ‘Het gaat om de toekomst van ons land’De formateur riep de onderhandelaars van de acht partijen woensdagnamiddag om 14 uur opnieuw bijeen “om een laatste poging te ondernemen”. Hij hoopt “op een ultieme blijk van verantwoordelijkheid”. “Het gaat om de toekomst van ons land”, aldus Di Rupo in zijn ultieme oproep.

Als de acht partijen op de dag van de laatste kans, geen vooruitgang boeken, gooit hij wellicht de handdoek in de ring. De PS-voorzitter zal dan precies vier maanden formateur geweest zijn.

De onderhandelingen dinsdag zijn uitgedraaid op een totale patstelling. De Vlaamse en Franstalige partijen vonden geen akkoord over Brussel-Halle-Vilvoorde (B-H-V). Pendeloverleg tussen de taalgroepen leverde blijkbaar geen resultaat op.

Voorlopig geen zwartepieten doorgegevenHet is onduidelijk wat precies dwarsligt, en op welk punt. Maar het zou om de niet-benoeming van de burgemeesters uit de rand gaan. Aanvankelijk leek er een opening gemaakt door Armand Dedecker (MR), die de kwestie wilde uitstellen, maar achteraf bleek dat MR-voorzitter Charles Michel het daar toch niet mee eens was. Zo klonk het op de VRT-radio.

Ook is bij verschillende partijen te horen dat Vlamingen en Franstaligen dinsdag niet aan dezelfde tafel hebben gezeten. In Franstalige hoek is te horen dat de Vlaamse partijen de synthesenota van de formateur niet aanvaardbaar vonden. Maar echte zwartepieten doorspelen, doet voorlopig niemand, zodat het ultieme overleg van woensdag alle kansen krijgt.

Leterme naar OESOTijdens de vergadering kondigde ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) zijn vertrek naar de OESO aan. Die aankondiging zal de sfeer er wellicht niet op verbeterd hebben. Hoewel, door zijn vertrek eind dit jaar, doet Leterme de onderhandelaars misschien een cadeau, klinkt het op de VRT-radio. Leterme legt zo extra druk op de onderhandelaars om een regering gevormd te krijgen tegen dan.

Na de vergadering plaatste Open VLD-voorzitter Alexander De Croo op Twitter een vrijmetselaarsdevies. “Point n’est besoin d’espérer pour entreprendre, ni de réussir pour persévérer”. Vrij vertaald: doorzetten is belangrijk, ook al blijft het succes uit. Regeringsloos land, zonder premier. Couldn’t be a worse day”, voegde De Croo er aan toe.

Een andere onderhandelaar ziet de zaken somber in. “De crisis duurt voort en de regering in lopende zaken biedt stabiliteit. Als de eerste minister dan vertrekt is dat niet echt positief”, aldus die onderhandelaar. (Belga/SD/INM)

Partner Content