Finland bombardeert onbekende duikboot

De Finse marine heeft dieptebommen gedropt in haar territoriale wateren rond Helsinki, als waarschuwing voor een vermoedelijke duikboot. In de regio heerst al langer bezorgdheid over Russische militaire oefeningen. Over welk land betrokken is, spreekt de minister van Defensie zich niet uit.

Gisteren merkte de marine een niet-geïdentificeerd object op in de Baltische Zee, in Finse wateren. Dat gebeurde vandaag in de vroege ochtend opnieuw. Minister van Defensie Carl Haglund meldt dat het object een duikboot kan geweest zijn.

‘Dieptebommen enkel als waarschuwing’

Aan het Finse nieuwsagentschap STT vertelde Haglund ‘sterke vermoedens’ te hebben dat er een ‘ongehoorde onderwateractiviteit’ plaatsgevonden heeft. Als Finlands territoriale wateren geschonden zijn, dan beschouwt de Defensieminister dat als ‘ernstig’. Bevelhebber bij de zeemacht Olavi Jantunen drukte zich voorzichtiger uit en vertrouwde de Finse openbare omroep YLE toe dat een ‘mogelijk onderwaterobject’ gezien werd.

Volgens Jantunen moet in de dieptebommen, die afgelopen nacht om drie uur werden gedropt, enkel een waarschuwing worden gezien. Dat tekende de krant Helsingin Sanomat op. ‘De bommen zijn niet bedoeld om het doelwit te beschadigen. De bedoeling is om het doelwit te laten weten dat het opgemerkt is.’

Nog steeds volgens de marinebevelhebber hield Finland zijn kustlijn nauwgezet in het oog en had het land bruikbare informatie verzameld over het doelwit voor verder onderzoek. De Turva (‘Veiligheid’), een schip van de Finse grenswacht, patrouilleerde vandaag in de buurt van Helsinki. Hoewel de overheid vermoedt dat het object zich niet langer voor de Finse kust bevindt, gaat het onderzoek volgens de Finse media verder.

De Turva van de Finse grenswacht.
De Turva van de Finse grenswacht.© Reuters

Is Rusland betrokken?

De Finse minister van Defensie Carl Haglund sprak zich niet uit over een eventuele betrokkenheid van Rusland, dat een grens van ruim 1.300 kilometer met Finland deelt. Het Scandinavische land is wel al langer dan vandaag bezorgd over de Russische militaire oefeningen.

Carl Haglund.
Carl Haglund.© EPA

Ruim een jaar geleden meende een voormalig militair adviseur van Russisch president Vladimir Poetin nog dat Finland diens volgende doelwit was na de verovering van de Krim. In oktober vorig jaar voerde buurland Zweden dan weer een klopjacht naar een buitenlandse duikboot die de kustwateren nabij Stockholm zou zijn binnengedrongen. Schepen en vliegtuigen kamden toen de Stockholmse eilandengroep uit met het vermoeden dat een Russische duikboot er in nood verkeerde.

Finland is geen lid van de NAVO, maar haalde wel de banden met het militaire bondgenootschap aan nadat de crisis in Oekraïne losbrak. Eerder deze maand ging Finland ook militair samenwerken met andere Noord-Europese landen als antwoord op Ruslands activiteit in Oekraïne. Het Russische ministerie van Defensie ontkent elke betrokkenheid.

(NC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content