Zweden voert klopjacht op Russische duikboot

© belga

Voor de kust van Stockholm is mogelijk een Russische duikboot in nood geraakt. Het Zweedse leger zoekt al sinds vrijdagavond met helikopters en oorlogsschepen naar ‘buitenlandse onderwateractiviteit’, laat een woordvoerder weten.

De krant Svenska Dagbladet berichtte eerder dat het Zweedse leger een noodoproep in het Russisch had opgevangen, die gericht was aan een basis in Kaliningrad.

Dat er naar een mogelijk in nood geraakte Russische duikboot wordt gezocht, wil het leger echter bevestigen noch ontkennen. Dat het op zoek gaat naar ‘buitenlandse onderwateractiviteit’, werd wel bevstigd tijdens een persconferentie. Aan de militaire operatie nemen meer dan 200 manschappen deel.

Volgens het Russische ministerie van Defensie werden evenwel geen noodsituaties met Russische schepen in de Oostzee gemeld. “Er is en er was geen sprake van uitzonderlijke omstandigheden, laat staan ​​noodsituaties, die te maken hebben met Russische oorlogsschepen,” zo citeert het persbureau Interfax een woordvoerder van het Russische ministerie.

Landen in het Oostzeegebied blijven op hun hoede voor de militaire ambities van Rusland , sinds Moskou de Krim heeft geannexeerd.

De zoektocht van het Zweedse leger herinnert in ieder geval aan de spanningen uit de laatste jaren van de Koude Oorlog, toen de Zweedse zeemacht regelmatig jacht maakte op verdachte duikboten in territoriale wateren.

In oktober 1981 strandde een Russische onderzeeër in de buurt van Karlskrona, niet ver van een belangrijke marinebasis, wat voor een diplomatiek incident zorgde.

Vorige maand meldde Zweden nog dat twee Russische straaljagers het Zweedse luchtruim waren binnengedrongen. De Zweedse autoriteiten tekenden daarop officieel protest aan bij de Russische ambassadeur in Stockholm.

Zweden is geen lid van deNoord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO). (Belga/Reuters/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content