Fientje Moerman en Guido De Padt sneuvelen bij Oost-Vlaamse lijstvorming Open VLD

Open VLD'ers Guido De Padt en Fientje Moerman. © Belga
Simon Demeulemeester
Simon Demeulemeester Redacteur Knack

Oud-ministers Fientje Moerman en Guido De Padt zullen niet op een lijst van Open VLD staan bij de verkiezingen. Daarmee komt een einde aan hun carrière in de nationale politiek.

De Oost-Vlaamse lijsten van Open VLD zijn samengesteld. De lijstvorming in de blauwe provincie ging niet zonder slag of stoot, zo blijkt uit het afscheid van twee voormalige ministers: Fientje Moerman en Guido De Padt.

Vlaams parlementslid Fientje Moerman wilde de tweede plaats op de Vlaamse lijst, na Gentenaar Matthias De Clercq, maar die ging naar Freya Saeys, huisarts en OCMW-raadslid in Lebbeke. De partij bood haar de duwersplaats op de federale lijst aan, maar daarvoor paste Moerman blijkbaar.

Voormalige De Standaard-journaliste en advocate Moerman was vanaf 2003 minister voor Economie, Energie, Buitenlandse Handel en Wetenschapsbeleid in de Paarse regering-Verhofstadt II. Een jaar later stapte de Gentse over naar de Vlaamse regering, waar ze ongeveer dezelfde bevoegdheden beheerde: Economie, Ondernemen, Innovatie, Wetenschap en Buitenlandse Handel.

Fientje Moerman
Fientje Moerman© Belga

Het laatste opvallende wapenfeit van Moerman was een opgemerkt opiniestuk in De Standaard, waarin ze politici neerzette als opgejaagd wild. Dat stuk leverde haar respect en steun op van een deel van haar collega’s, maar ook meewarigheid bij een ander deel – en niet enkel bij de andere partijen. Moerman, die de reputatie heeft zelf ook niet bepaald een zacht eitje te zijn, kreeg ferme replieken, onder meer van Knack-redacteur Walter Pauli (Herlees: ‘Walter Pauli antwoordt Fientje Moerman: ‘If you can’t stand the heat, stay out of the kitchen‘)

Op Twitter dankt Moerman ‘mijn 25.867 kiezers’. Ze krijgt warme woorden terug van Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA): ‘Het was verrijkend jou in de politiek te ontmoeten in de Kamer en de Vlaamse regering. Je maakt het zeker buiten de politieke biotoop, het ga je goed.’

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Guido De Padt plooit zich terug op Geraardsbergen

Een andere liberale minister die uit de nationale politiek stapt is Guido De Padt, vandaag burgemeester in Geraardsbergen. Hij kondigt zijn afscheid aan via Facebook: ‘Ik heb beslist om geen kandidaat te zijn bij de volgende parlementsverkiezingen en zal mij volledig terugplooien op Geraardsbergen, de stad waar ik van hou. Schepen Veronique Fontaine en mijn dochter Caroline zullen respectievelijk op de Kamerlijst en de lijst voor het Vlaams Parlement fungeren. Door niet zelf op een lijst te gaan staan, wil ik andere kandidaten kansen geven om ‘zich te smijten‘.’

Fientje Moerman en Guido De Padt sneuvelen bij Oost-Vlaamse lijstvorming Open VLD

De Padt, van opleiding advocaat, begon als Kamerlid en schepen in Geraardsbergen, waar hij burgemeester werd in 2011. Hij volgde in 2008 partijgenoot Patrick Dewael op als minister van Binnenlandse Zaken in de regering Van Rompuy, maar werd een jaar later al door partijgenote Annemie Turtelboom vervangen. Hij wordt daarna regeringscommissaris bevoegd voor de audit van overheidsbedrijven. In 2010 raakte hij niet herverkozen, maar coöpteerde de partij hem als senator.

Moeilijke lijstvorming in Oost-Vlaanderen: te veel De Croo’s en De Clercq vs. De Gucht

De lijstvorming in Oost-Vlaanderen baarde voorzitster Gwendolyn Rutten en de plaatselijke kopstukken kopzorgen.

Fientje Moerman en Guido De Padt sneuvelen bij Oost-Vlaamse lijstvorming Open VLD

Eerst was er de heibel omdat twee De Croo’s op de Kamerlijst zouden staan. De oplossing werd gevonden door De Croo senior naar de Vlaamse lijst te verhuizen.

Daarna was er de strijd tussen Jean-Jacques De Gucht en Matthias De Clercq om de lijsttrekkersplaats in Vlaanderen. Aalstenaar De Gucht was onder meer in het nadeel omdat de Vlaamse lijst al gedomineerd werd door Zuid-Oost-Vlamingen.

De Oost-Vlaamse Kamerlijst van de liberalen wordt getrokken door vicepremier Alexander De Croo, voor kamerlid Carina Van Cauter en Vlaams parlementslid (en tegenstander van voorzitter Gwendolyn Rutten in de strijd om de voorzittershamer) Egbert Lachaert en kamerlid Ine Somers. Burgemeester van Lochristi Yves Deswaene duwt de lijst. Burgemeester van Berlare Katja Gabriëls is eerste opvolger.

Open VLD'ers Gwendolyn Rutten, Mathias De Clercq en Jean-Jacques De Gucht.
Open VLD’ers Gwendolyn Rutten, Mathias De Clercq en Jean-Jacques De Gucht.© Belga

De Vlaamse lijst wordt getrokken door kamerlid Mathias De Clercq, schepen in Gent. Na hem komt Freya Saeys, huisarts en OCMW-raadslid in Lebbeke. Jean-Jacques De Gucht staat op drie, voor Oudenaards burgemeester Marnic De Meulemeester. Kamerlid Herman De Croo duwt de lijst. Ex-fractieleider in het Vlaams Parlement en huidig voorzitter van de raad van bestuur van de Universiteit Gent Sas Van Rouveroij is eerste opvolger op diezelfde Vlaamse lijst.

Ook bij SP.A sneuvelden bekende koppen

Niet enkel bij Open VLD nemen bekende koppen afscheid van de (nationale) politiek. Bij SP.A staan ook oud-voorzitter en ex-burgemeester van AntwerpenPatrick Janssens, voormalig staatssecretaris en huidig kamerlid Bruno Tuybens en Vlaams parlementslid en vooral Pukkelpop-organisator Chokri Mahassineniet op een lijst.

(Herlees: Gedaan met politiek: bittere pil voor Bruno Tuybens, afscheid in stijl voor Chokri Mahassine, roemloos einde voor Patrick Janssens)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content