Federale regering start met consultaties ter voorbereiding van relanceplan

Sophie Wilmès (MR) op 24 juni 2020. © Belga

Premier Sophie Wilmès belegt morgen/woensdag een eerste overlegronde met experten ter voorbereiding van een relanceplan na corona. Dat meldt het kabinet van de premier dinsdagavond.

PremierWilmès kondigde vorige week al aan dat de regering start met de voorbereidingen van een relanceplan. In eerste instantie gaat het om een opmaak van een stand van zaken, met input van academici, experten, sociale partners maar ook burgers. Ook de deelstaten zullen betrokken worden in het overleg, benadrukt depremier.

Een eerste overleg vindt morgen/woensdag plaats. Wilmès gaat dan samen met de vicepremiers en de bevoegde ministers in dialoog “met vertegenwoordigers van de belangrijkste Belgische instellingen en leden van de academische wereld, die gespecialiseerd zijn in sociaal-economische aangelegenheden”, klinkt het.

Komende vrijdag ontvangt de regering vertegenwoordigers van grote in België gevestigde bedrijven. Daarna komt een panel van burgers en ondernemers, handelaars en zelfstandigen aan de beurt en er volgt ook nog overleg met de sociale partners binnen de Groep van Tien en werksessies over energie en duurzame ontwikkeling, klinkt het.

Trio Bouchez-Coens-Lachaert spreekt meer dan drie uur met cdH-voorzitter Maxime Prévot

Partijvoorzitters Georges-Louis Bouchez (MR), Joachim Coens (CD&V) en Egbert Lachaert (Open Vld) hebben dinsdagmiddag meer dan drie uur samengezeten met cdH-voorzitter Maxime Prévot. Die laatste toont zich na afloop voorzichtig tevreden: het cdH heeft “eindelijk” haar prioriteiten voor een eventuele nieuwe federale regering in detail kunnen voorleggen, klinkt het bij monde van een woordvoerder.

Prévot mocht dinsdagmiddag drieënhalf uur op de koffie bij Bouchez, Coens en Lachaert. De drie partijvoorzitters in de huidige minderheidsregering werken al een tijdje aan een uitbreiding van die ploeg met N-VA, sp.a en cdH – de zogenaamde “Arizonacoalitie”, naar de vlag van die Amerikaanse staat – maar vingen dinsdag bot bij die twee laatsten: Prévot en sp.a-voorzitter Conner Rousseau wilden eerst meer verduidelijking alvorens met zes aan tafel te gaan rond de nota van het trio. Prévot kon dinsdagmiddag alvast zijn grieven kwijt.

De cdH-voorzitter heeft zijn prioriteiten voor een eventuele formatie duidelijk kunnen maken, klonk het na afloop van het overleg bij een woordvoerder. De Franstalige humanisten onthouden zich verder van commentaar, al liet de woordvoerder wel verstaan dat de ontmoeting van dinsdag niet per se een voorafname is op de toekomst.

Gisteren/maandag ging N-VA-voorzitter Bart De Wever al langs, maar of en wanneer Rousseau langskomt, is niet duidelijk. MR-voorzitter Bouchez zei dinsdagochtend nog dat hij hoopt de zes betrokken partijen voor het einde van de week alsnog samen aan tafel te kunnen krijgen.

Partner Content