Federale onderhandelaars ronden eerste lezing van formateursnota af

Olivier Chastel (MR) © Belga

De onderhandelaars voor de vorming van een federale regering zitten sinds 14 uur opnieuw bijeen. Ze ronden met het hoofdstuk Energie, Klimaat en Wetenschappen de eerste lezing van de formateursnota af. ‘Vrijdag of zaterdag begint met de tweede lezing de fase van de arbitrage’, zei MR-onderhandelaar Olivier Chastel bij het begin van de vergadering.

Medewerkers van de onderhandelaars van MR, CD&V, Open VLD en N-VA gaan ervan uit dat de werkzaamheden vandaag niet lang zullen duren.

Van de drie luiken van het laatste hoofdstuk is Energie de zwaarste dobber, zeker in het licht van de mogelijke bevoorradingsproblemen voor de komende winter. Gewezen op de kans dat het licht uitgaat, zei Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten dat ‘we dat niet gaan laten gebeuren’.

Gevoeligheden

Olivier Chastel was de enige die de tijd nam om de pers te woord te staan. Hij bevestigde dat de eerste lezing van de nota wordt afgerond en dat vrijdag of zaterdag de tweede lezing begint. ‘Alle partijen maken hun gevoeligheden over, Open VLD en N-VA doen dat het vaakst.’

De twee andere partijen leveren de coformateurs Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (MR), de auteurs van de formateursnota.

Tijdens de tweede lezing, zei Chastel, zullen hoofdstuk per hoofdstuk beslissingen genomen worden, ‘zonder het geheel uit het oog te verliezen’. Zoals bekend moet er meer dan 17 miljard euro gevonden worden om de begroting sluitend te maken, er wordt dan ook de hele tijd teruggekoppeld naar de werkgroep begroting, wist Chastel. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content