Factcheck: Nee, carjackers hebben geen nieuwe truc met plastic fles bedacht

Elektrische auto is beter aangepast voor de zone 30 in Brussel © belga
Karin Eeckhout

Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.

Volgens een Facebookbericht dat viraal gaat, zouden autodieven een nieuwe truc met een plastic fles hebben bedacht. De politie heeft geen weet van diefstallen volgens die ‘nieuwe’ methode. Het blijkt te gaan om een hoax die jaren geleden al de ronde deed op sociale media in Frankrijk en de V.S.

Volgens een vaak gedeeld Facebookbericht hebben autodieven een nieuwe truc gevonden: ze stoppen een plastic fles tussen een voorwiel en de carrosserie van een geparkeerde auto. Wanneer de nietsvermoedende chauffeur vertrekt, wordt de fles geplet en schrikt de chauffeur van het vreemde geluid dat daarbij ontstaat. De bestuurder stapt dan uit om te zien wat er aan de hand is en dieven maken van de gelegenheid gebruik om de auto te stelen.

Factcheck: Nee, carjackers hebben geen nieuwe truc met plastic fles bedacht
© Facebook

Het bericht wordt op grote schaal gedeeld. Maar liefst 883.000 Facebookgebruikers kregen de waarschuwing al op hun tijdlijn te zien. Volgens de auteur van bericht zou het gaan om een ‘politionele waarschuwing’.

We vragen in een mail aan de Federale Politie of zij ooit een dergelijke waarschuwing hebben verspreid, maar daar valt men uit de lucht. ‘Ik heb het aan de bevoegde dienst gevraagd maar zij hebben geen weet van die modus operandi. Ik stel u voor om contact met een lokale politiezone daarover op te nemen’, antwoordt Jonathan Pfund van de persdienst.

De auteur van het Facebookbericht woont in Ingelmunster, een West-Vlaamse gemeente die valt onder de lokale politiezone Midow. Commissaris en waarnemend korpschef Boudewijn Baertsoen zegt aan de telefoon dat zijn zone nooit een dergelijke waarschuwing heeft verspreid. Hij heeft ook nooit gehoord van autodiefstallen die op die manier zouden zijn gebeurd.

Waar komt dit bericht dan vandaan? Uit een zoekopdracht op het web leren we dat het al eerder op sociale media werd verspreid én weerlegd in andere landen. De Franse website 20minutes bestempelde de claim dat de politie zou waarschuwen voor dit soort autodiefstallen in december 2017 al als fake news.

De Amerikaanse factcheckers van Snopes kwamen al in februari 2018 tot dezelfde conclusie. Het Nederlandstalige Facebookbericht blijkt trouwens een vrij letterlijke vertaling van de Engelstalige post die Snopes toen factcheckte, en de afbeelding bij de post van de man uit Ingelmunster is ook dezelfde.

CONCLUSIE

Dat carjackers plastic flessen tussen autowielen zouden steken om auto’s te kunnen stelen, is onwaar. Noch de federale politie, noch de lokale politie heeft weet van autodiefstallen die volgens die methode zouden zijn gepleegd. Het blijkt te gaan om een oude hoax uit het buitenland die eerder al door factcheckers werd ontkracht.

BRONNEN

Facebook (10 juli 2020)

20minutes (7 december 2017)

Snopes (7 februari 2018)

Mailverkeer met Jonathan Pfund op 20 juli 2020

Telefoongesprek met Boudewijn Baertsoen op 20 juli 2020

Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 20 juli 2020.

*Op 7 oktober 2020 om 09:25 werden hyperlinks toegevoegd aan de bronnenlijst.

**Bijgewerkt op 9 oktober 2020 om 15:55. ‘Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien? Stuur uw vraag met exacte bronvermelding van het citaat naar factcheck@knack.be‘ toegevoegd onderaan het artikel, omdat het in eerdere versie abusievelijk niet werd vermeld.

Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien? Stuur uw vraag met exacte bronvermelding van het citaat naar factcheck@knack.be

Partner Content