Nicolas Sarkozy moet als eerste Franse ex-president de cel in na corruptieschandaal

Nicolas Sarkozy op 4 mei 2019. © Reuters

Nicolas Sarkozy (65) is maandag door een rechtbank in Parijs veroordeeld tot drie jaar cel waarvan een jaar effectief wegens corruptie en ongeoorloofde invloedverwerving. De voormalige Franse president gaat in beroep tegen de uitspraak.

De vroegere Franse president stond sinds 23 november terecht, samen met zijn advocaat Thierry Herzog en vroeger advocaat-generaal bij het Hof van Cassatie Gilbert Azibert. De correctionele rechtbank verklaarde bij de uitspraak dat de drie een ‘corruptiepact’ hadden gesloten. De twee medebeklaagden kregen dezelfde straf als Sarkozy: drie jaar cel, waarvan een jaar effectief.

De strafmaat voor Sarkozy ligt daarmee iets lager dan de procureur geëist had, namelijk vier jaar, waarvan twee voorwaardelijk. De verdediging had om de vrijspraak gevraagd.

Ondanks de effectieve celstraf, gaat Sarkozy nog niet naar de gevangenis. De rechter gaf niet het bevel om de gewezen president onmiddellijk te laten opsluiten.

Paul Bismuth

De zaak was in 2014 aan het licht gekomen, twee jaar na het vertrek van Sarkozy uit het Elysée. Door afgeluisterde telefoongesprekken ontdekten speurders dat Sarkozy nog een andere gsm gebruikte met een prepaid-kaart. Daarmee communiceerde hij onder de schuilnaam ‘Paul Bismuth’ met zijn advocaat Thierry Herzog. Uit de gesprekken bleek dat Sarkozy via zijn advocaat probeerde om geheime informatie van Azibert af te troggelen. In ruil daarvoor zou ‘Sarko’ de topmagistraat belonen met een zitje in de Raad van State van Monaco.

De ex-president wilde meer bepaald inkijk krijgen in een andere zaak waarin hij in opspraak was gekomen, de zaak-Bettencourt. Liliane Bettencourt, de steenrijke erfgename van de groep L’Oréal die in september 2017 overleed, zou Sarkozy en zijn partij Les Républicains met miljoenen euro’s gesteund hebben tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen van 2007. ‘Sarko’ zou bovendien misbruik hebben gemaakt van de slechte gezondheidstoestand van Bettencourt.

De zaak werd uiteindelijk geklasseerd, maar Sarkozy probeerde van de rechters bij het Hof van Cassatie te verkrijgen dat zijn in de affaire-Bettencourt in beslag genomen presidentiële agenda’s hem werden terugbezorgd. Het is in dat kader dat Thierry Herzog een lijntje uitgooide naar Azibert.

Beroep

Sarkozy heeft altijd volgehouden ‘nooit de minste vorm van corruptie’ te hebben gepleegd. Hij gaat, net zoals Thierry Herzog, in beroep tegen de veroordeling. De gewezen Franse president is ‘vastbesloten om zijn onschuld te blijven aantonen’, zegt meester Jacqueline Laffont.

Sarkozy was van 2007 tot 2012 president van Frankrijk. Het is al de tweede keer in de naoorlogse geschiedenis van Frankrijk dat een voormalig staatshoofd veroordeeld wordt door een rechtbank. Sarkozy’s voorganger, de intussen overleden Jacques Chirac, werd in 2011 tot twee jaar voorwaardelijk veroordeeld in een zaak van fictieve tewerkstelling.

Overigens moet Sarkozy vanaf 17 maart al opnieuw voor de rechter verschijnen in de Bygmalion-affaire, die betrekking heeft op de financiering van de presidentiële campagne van 2012. (Belga)

Partner Content