Bullmann laat socialistisch fractieleiderschap in Europees Parlement vallen

Udo Bullmann © belga

De Duitser Udo Bullmann stapt uit de race om het fractieleiderschap van de sociaaldemocraten in het Europees Parlement. Dat heeft hij maandag laten verstaan in een brief aan zijn collega’s, zo is uit goede bronnen vernomen. Een dag voor de geplande verkiezing ligt de weg zo open voor de Spaanse Iratxe Garcia Perez, de enige andere kandidate.

Sinds de Europese verkiezingen van eind mei is de Spaanse delegatie de grootste in de sociaaldemocratische fractie. De Spanjaarden sprongen van 14 naar 20 zetels, terwijl de hele Europese fractie 35 zetels moest inleveren en nu 153 verkozenen telt. Daarmee is de centrumlinkse fractie wel nog steeds de tweede grootste in het Europese halfrond, na de christendemocratische en conservatieve Europese Volkspartij.

De Duitse sociaaldemocraten leden bij de verkiezingen een forse nederlaag. De delegatie van onze oosterburen valt terug van 27 naar 16 zetels, wat de kansen van Bullmann een knauw heeft gegeven. De politicus uit Hessen volgde in maart vorig jaar de Italiaan Gianni Pittella op. Hij haalde het toen in een stemming van Kathleen Van Brempt (sp.a).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content