‘Enkel rokers en speculanten zullen besparingen voelen’

Volgens premier Elio Di Rupo zullen enkel rokers, speculanten en fraudeurs de ‘microscopisch kleine’ maatregelen voelen.

Premier Elio Di Rupo (PS) en zijn regering hebben 1,819 miljard euro gevonden en daarnaast een reserve van 650 miljoen euro aangelegd. Het begrotingstekort daalt op die manier tot 2,8 procent van het bbp, zoals gevraagd door Europa.

De besparingen zullen niemand pijn doen, maakt Di Rupo zich sterk. “We willen burgers en bedrijven geen pijn doen.” De enige die de besparingsmaatregelen, door Di Rupo “microscopisch klein” genoemd, zullen voelen, zijn de rokers en de speculanten.

Rokers en speculanten

Een pakje sigaretten zal door een accijnsverhoging 10 cent duurder worden en een beurstaks moet speculatie voorkomen. Voor de rest, wordt “niet geraakt aan de koopkracht van burgers, en ook niet aan de competitiviteit van de bedrijven.”

Fantoombevoegdheden

Het geld om de begroting te laten kloppen, werd onder meer gevonden bij vermindering van de uitgaven, dat 265 miljoen euro opleverde. Ook een herraming van de schuldenlast bracht geld in het laatje: 90 miljoen euro.

De usurperende bevoegdheden, ook wel ‘fantoombevoegdheden genoemd, zorgen voor een federale winst van 250 miljoen euro.

Fiscale inkomsten leveren 126 miljoen euro op. 725 miljoen euro wordt gevonden bij ‘diverse inkomsten’ (bijvoorbeeld een terugbetaling van bpost van onterechte staatssteun van 289,6 miljoen euro).

De aangelegde buffer van 650 miljoen euro, “meer dan de gevraagde 600 miljoen euro’, is er dankzij de bevriezing van 650 miljoen euro aan uitgaven.

Regering erg tevreden

Bij de regering was sprake van lichte euforie over de begroting. Minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne (Open VLD) grapte dat er 25 miljoen euro per uur bespaard werd. Di Rupo deelde mee dat ons land nooit zoveel bespaard heeft als nu: “We behoren tot de beste leerlingen van de klas”.

Groen: ‘Regering zorgt niet voor relancebeleid’

De oppositie is minder tevreden. Groenvoorzitter Wouter Van Besien: “Het probleem is niet zozeer de begrotingscontrole of wat erin staat, maar wat er niet in staat.” Hij zegt op de VRT-radio dat de regering-Di Rupo het lef niet heeft om de lasten te laten dragen door de sterkste schouders en niet zorgt voor een relancebeleid.

Ook N-VA-voorzitter Bart De Wever spaarde de roede niet: “Het enige wat deze regering structureel doet, is belastingen heffen.” (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content