Eén misdrijf op de vijf wordt gepleegd door een vrouw

© iStock
Michel Vandersmissen
Michel Vandersmissen Redacteur van Knack

Tijdens de eerste zes maanden van 2018 werd bijna een vijfde van alle criminele feiten in ons land gepleegd door een vrouw, zo blijkt uit cijfers van de federale politie. Het is voor het eerst dat we zicht krijgen op vrouwelijke criminaliteit in België.

Het fenomeen van de vrouwelijke criminaliteit wordt nauwelijks onderzocht in ons land. Toch is er volgens buitenlands onderzoek sprake van een lichte stijging van de vrouwelijke criminaliteit. Vrouwen lijken zich ook op dit vlak te emanciperen. Anders gezegd: ze nemen de slechte kwalijke gewoontes van de man stilaan over.

Daarmee gaan ze tegen de trend in, want sinds enkele jaren daalt in de westerse wereld het aantal criminele feiten. Ook in België nam het aantal delicten af, van 1,6 miljoen in 2010 tot 874.641 in 2017 (de laatst beschikbare jaarcijfers).

Vrouwen lijken zich ook op dit vlak te emanciperen. Anders gezegd: ze nemen de slechte kwalijke gewoontes van de man stilaan over.

In de loop van 2017 begon de studiedienst van de federale politie voor het eerst de verdachten van misdrijven op te lijsten. Zo komt men onder meer te weten op welke leeftijd de misdrijven worden gepleegd, en… wat het geslacht is van de mogelijke daders.

Informaticacriminaliteit

Uit een analyse van de criminaliteitscijfers tijdens de eerste zes maanden van 2018 blijkt dat vrouwen 18,8 procent van alle delicten voor hun rekening namen. De ‘populairste’ misdrijven onder vrouwen zijn informaticacriminaliteit (hier hebben de vrouwen een aandeel van 38,5 procent), betrokkenheid bij mensenhandel (28,9 procent), huisjesmelkerij (35,5 procent), exploitatie van bedelarij (44 procent) en winkeldiefstal (34,6 procent). Vrouwen zijn opvallend minder aanwezig bij autodiefstallen (7,5 procent), inbraken in woningen (13,1 procent), gewapende diefstallen (5,8 procent) en bij alle misdrijven waarbij fysiek geweld te pas komt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content