Dries Van Langenhove kan eindelijk beginnen aan zijn ‘lange mars door de instellingen’

Dries Van Langenhove © Belga
Arthur Joos
Arthur Joos Hoofdredacteur Schamper

Woensdag kondigde de leider van de rechts-radicale studentenvereniging ‘Schild & Vrienden’ aan de Kamerlijst te zullen trekken voor Vlaams Belang in Vlaams-Brabant. Met zijn kandidatuur probeert Van Langenhove de parlementaire onschendbaarheid te veroveren, maar tegelijk wil hij zijn imago als metapoliticus niet besmeuren.

‘Vlaams Belang gaat de softe tour op’, kopte De Morgen vorige week nog. Maar politicoloog Dave Sinardet (VUB) wees tegelijk op het feit dat Vlaams Belang op twee benen hinkt: ‘Als de verkiezingen dichterbij komen, merk je toch altijd dat het weer harder wordt.’

De campagne die Vlaams Belang vorige week aankondigde, focust misschien wel op zachtere beelden en slogans dan we doorgaans van de partij gewoon zijn, toch vergeet voorzitter Tom Van Grieken niet om ook de extreme rechterflank stevig dicht te timmeren, met hardliners als Filip Dewinter, Sam Van Rooy, en sinds woensdag ook Dries Van Langenhove, die als onafhankelijke de Kamerlijst in Vlaams-Brabant zal trekken. Het doet alvast denken aan Jinnih Beels, die in Antwerpen als onafhankelijke de lijst van SP.A trok.

De metapoliticus Van Langenhove kan zich ongebonden blijven inzetten voor Schild & Vrienden, maar tegelijk kan de Vlaams-Brabantse lijsttrekker op middelen van Vlaams Belang rekenen.

Of Van Langenhove net als Beels na de verkiezingen toch een partijkaart zal aanschaffen, valt nog af te wachten, maar Vlaams Belang laat voorlopig de bokshandschoen dus niet achterwege. Ook al lijken die in hun campagnes tegenwoordig vaak eerder van fluweel.

Metapoliticus overstegen

‘De partijpolitiek heeft de Vlaming de laatste decennia weinig diensten bewezen,’ zei Van Langenhove eind 2017 nog aan Knack. Ook op woensdag herhaalde hij die boodschap in een video die hij verspreidde op sociale media, waarin hij het over zijn ‘blijvende afkeer van de particratie’ had. Partijpolitiek is volgens hem een deel van het probleem, niet de oplossing. De leider van de extreemrechtse studentenvereniging Schild & Vrienden vond hiervoor misschien wel inspiratie bij Martin Sellner, zijn evenknie bij de Oostenrijkse Identitäre Bewegung.

Ook Sellner zegt aan ‘metapolitik’ te doen en wil de klassieke partijpolitiek overstijgen. Door als onafhankelijke de lijst van Vlaams Belang in Vlaams-Brabant te trekken, kan Van Langenhove op twee paarden wedden: de metapoliticus Van Langenhove kan zich ongebonden blijven inzetten voor Schild & Vrienden, maar tegelijk kan de Vlaams-Brabantse lijsttrekker op middelen van Vlaams Belang rekenen. In Terzake herhaalde Van Langenhove daarom meermaals dat hij een ‘politiek onafhankelijk activist’ blijft, iets wat ook Van Grieken herhaaldelijk beklemtoonde tijdens de persconferentie woensdagmiddag.

Ook Vlaams Belang houdt van haar kant alle opties open. De partij hoeft geen verantwoording af te leggen als de metapoliticus in haar rangen een ongeleid projectiel blijkt, maar kan tegelijk volop profiteren van de populariteit van Van Langenhove. Dat ze zich ook distantiëren van de twijfelachtige reputatie die hij met zijn studentenvereniging wist op te bouwen is alleen maar een bonus.

Lange mars door de instellingen

Intussen voert het Oost-Vlaamse Parket een onderzoek naar Dries Van Langenhove en zijn studentenvereniging, nadat Pano in september de chatgesprekken van de vereniging aan het licht bracht.

Terwijl het gerechtelijk onderzoek tegen Schild & Vrienden en haar leider loopt, maakt Dries Van Langenhove zijn zogenaamde ‘Lange Mars door de Instellingen’. Dit bij Mao ontleende concept kwam ook aan bod in de ophefmakende Pano-reportage. Met de ‘Lange Mars’ hoopt Schild & Vrienden – door politieke en maatschappelijke sleutelposities in te nemen – de hoofden en harten van de Vlaamse bevolking in te nemen.

Als Dries Van Langenhove in mei verkozen geraakt, verovert hij niet enkel een sleutelpositie in de Kamer, maar ook de parlementaire onschendbaarheid die eraan verbonden is. Geen onbelangrijk detail, dat ook Van Langenhove zelf benadrukte in zijn videoboodschap op sociale media.

De onschendbaarheid houdt in dat er in een strafzaak bijvoorbeeld niet zomaar huiszoekingen gevoerd kunnen worden, en dat hij niet zelf gedagvaard kan worden. De onschendbaarheid waar Van Langenhove van droomt, kan wel opgeheven worden, als het parlement daarmee instemt. Wordt die instemming niet gegeven, dan hoeft hij zich vijf jaar lang geen zorgen te maken over de gevolgen van het onderzoek dat naar hem loopt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content