Di Rupo neus aan neus met gouverneur Nationale Bank: ‘Buitensporige en kwaadwillige taal’

Elio Di Rupo (PS) op 6 mei 2020. © Belga

‘Fout qua inhoud en verontrustend als ze van een persoon in deze functie komen’. Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) is niet gediend van de verklaringen die gouverneur Pierre Wunsch van de Nationale Bank in het blad Louvains van de UCLouvain laat optekenen.

‘We hebben een probleem van institutionele spanning en een economische structuur in het zuiden van het land die afhankelijk is van transfers van Vlaanderen’, stelt Wunsch. ‘We zitten allicht aan 70 procent openbare uitgaven in Wallonië in 2021-2022. Dat wil zeggen dat we dichter bij een communistisch regime dan bij een neoliberaal regime zitten’. Volgens de gouverneur moet beseft worden dat ‘de economische structuur niet zelfdragend is’. ‘Zoniet missen we het debat over de herstructurering van de economie’.

Kwaadwillig

Di Rupo is niet opgezet. ‘Indien deze verklaringen echt gedaan zijn, dan zijn ze fout qua inhoud en verontrustend als ze van een persoon in deze functie komen’, zo reageert de minister-president op twitter. Hij herinnert eraan dat de gouverneur van de Nationale Bank ’ten dienste van het land staat, inclusief de drie gewesten’. ‘Hij is er niet om waardeoordelen te vellen of ongefundeerde verklaringen te verkopen. We verwachten van een gouverneur dat hij met ernst, omzichtigheid en terughoudendheid handelt, niet dat hij taal gebruikt die buitensporig is en kwaadwillig ten aanzien van openbare instellingen.’

Partner Content