De Wever: ‘Enkel op sociale zekerheid kan nog veel bespaard worden’

Bart De Wever © Belga Image

N-VA-voorzitter Bart De Wever waarschuwt dat de federale regering geen stagnatieregering mag worden en verder moet besparen en hervormen.

In een interview met de krant De Tijd zegt Bart De Wever dat ‘het gevoel leeft dat we al heel veel hebben gedaan’ en ‘het risico bestaat dat we op onze lauweren gaan rusten en ons project dreigt te mislukken’, waarmee hij het sociaaleconomisch herstel bedoelt.

Sociale zekerheid

Waar er precies bespaard moet worden, wil hij niet zeggen. ‘Maar het is wel duidelijk dat als we op de sociale zekerheid niet extra besparen, we helemaal niet meer besparen. Enkel daar valt nog veel geld te rapen,’ klinkt het.

‘Op de werking van de overheid is dat niet langer het geval. Integendeel, door de terreurdreiging en de vluchtelingencrisis zullen we daar net méér uitgeven. Niet omdat we dat zo graag willen. Maar omdat we de kerntaken van de overheid, zoals het garanderen van de veiligheid, moeten opnemen.’

‘Niet zwartepieten’

CD&V-vicepremier Kris Peeters heeft al gereageerd op die uitspraken. In een gesprek met de VRT-nieuwsredactie noemt hij die ‘niet wijs’. ‘Op een ogenblik dat er vele honderden miljoenen gaan naar de veiligheidsdepartementen moet je niet op deze manier gaan zwartepieten. Dan moet je voorzichtiger zijn met uitspraken over de sociale zekerheid’, zegt Peeters.

Ook de MR reageert geprikkeld, vooral na een charge van de PS die stelde dat de MR zich door de N-VA laat doen. MR-voorzitter Olivier Chastel merkt in een persmededeling op dat begrotingsbeslissingen er pas komen na een akkoord van de vier regeringspartijen.

Keulen

In het interview heeft De Wever het ook over de incidenten in Keulen. Die dreigen volgens de N-VA-voorzitter de tolerantie van de bevolking tegenover vluchtelingen helemaal onderuit te halen.

‘Populistisch rechts is in opmars en de tolerantie neemt af. Het enige wat nog ontbrak om de geest helemaal uit de fles te laten, was een majeur incident. Dat is met de aanrandingen in Keulen op oudejaar helaas gebeurd. Bondskanselier Angela Merkel heeft nu echt een probleem’, besluit hij.

‘Niet stigmatiseren’

Die uitspraken schieten dan weer in het verkeerde keelgat bij Groenvoorzitster Meyrem Almaci. ‘Ja, het blijken vluchtelingen te zijn uit Syrië, maar nee, niet alle vluchtelingen uit Syrië belagen onze vrouwen. Tegen Syrische mannen die over de schreef gaan, moeten we fors optreden en we moeten sowieso aan alle vluchtelingen duidelijk maken wat de regels zijn in onze samenleving.’

‘Door de grenzen nu dicht te gooien, brengen we vrouwen en kinderen, en alle mannen die zich wel gedragen, in gevaar. Dat is voor ons geen optie. Daden benoemen en daders bestraffen, maar niet gaan veralgemenen en stigmatiseren’.

Nieuwjaarsfeest

Ook in zijn toespraak op het nieuwjaarsfeest van de N-VA zaterdagavond in Mechelen zei De Wever dat de federale en Vlaamse regeringen de komende jaren nog moeilijke beslissingen zullen moeten nemen om ons land op de sporen te houden. ‘Het is nog een eindje bergop vooraleer we over de top gaan en bergaf kunnen rijden. Volharding, daar komt het op aan. We moeten onze welvaart veilig stellen’.

De N-VA-voorzitter zegt dat de uitdagingen voor de komende jaren groot zijn. De Vlaamse regering moet de begroting tegen 2019 in evenwicht krijgen en alle directe schulden afbetalen; de federale regering moet het overheidsbeslag, het belastingpeil en de schuld doen dalen en de private tewerkstelling doen toenemen. Daarvoor zullen maatregelen nodig zijn waarvan sommige niet ‘van die aard zijn om hier straks een polonaise in te zetten’. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content