De laatste comeback van Jean-Marie Dedecker

.

In West-Vlaanderen is er één zekerheid: als Jean-Marie Dedecker meedoet, scoort hij ook. Of dat nu op een lijst van Open VLD, zijn eigen LDD of – zoals nu – N-VA is.

Als onafhankelijk lijstduwer op de Kamerlijst behaalde Dedecker zondag 40.781 voorkeurstemmen: op de lijsttrekker na veruit de beste score van de N-VA. In zijn kieskring doen alleen lijsttrekkers John Crombez (SP.A), Hendrik Bogaert (CD&V) en dus ook Sander Loones (N-VA) het nog beter.

Dat Jean-Marie een verbale straatvechter is, heeft ons vandaag veel stemmen opgeleverd, maar zal ons ze komende jaren ongetwijfeld heel wat kopzorgen bezorgen.

N-VA’er

Daarmee komt Dedecker, die ondertussen burgemeester van Middelkerke is, na vijf jaar terug in de Kamer. Iets waar niet alle N-VA’ers onverdeeld gelukkig mee zijn. Niet alleen omdat de partij in West-Vlaanderen twee zetels verliest, maar ook omdat hij een broertje dood heeft aan partijtucht. Of zoals een N-VA’er zondagavond opmerkte: ‘Dat Jean-Marie een verbale straatvechter is, heeft ons vandaag veel stemmen opgeleverd, maar zal ons ze komende jaren ongetwijfeld heel wat kopzorgen bezorgen.’ Meteen stelde hij dat het cordon sanitaire op de schop moet. De kans is klein dat Dedecker, die de voorbije maanden al voor een remonte van het Vlaams Belang waarschuwde, zal ophouden die mening te verkondigen. Dat zou de komende weken weleens knap lastig kunnen worden voor N-VA-voorzitter Bart De Wever, die een Vlaamse regering moet vormen.

In elk geval ziet het ernaar uit dat dit de laatste comeback van Jean-Marie Dedecker wordt. Aan het einde van de regeerperiode zal hij 72 jaar zijn en wordt het tijd om zich helemaal op Middelkerke terug te plooien. Zegt hij nu.

Aanvankelijk stelde dit artikel dat de N-VA in West-Vlaanderen maar twee zetels meer overhoudt. Die fout is op 30 mei rechtgezet: de partij verliest twee zetels en houdt er vier over.

Partner Content