De klas van 2018: ‘Je kunt je niet indenken hoe het voelt om de hele tijd geviseerd te worden’

© Debby Termonia

‘Als Fellaini en Chadli ons redden tegen Japan, vindt iedereen hen helden. Als ze slecht spelen, zijn het ineens weer makakken.’ Voor Ziyad uit Vilvoorde was het een jaar met twee gezichten.

ZIYAD

Zesde jaar tuinbouw, KTA Horteco Vilvoorde

‘Het was een stil, rustig jaar met twee hoogtepunten: onze jaarlijkse vakantie in Marokko en de wereldbeker voetbal. Het dieptepunt was de Pano-reportage over Schild & Vrienden, en dan vooral de makke reactie erop. Was ik het geweest die met een geweer stond te zwaaien en extremistische praat verkocht, ik zat al lang achter de tralies. Je kunt je niet indenken hoe het voelt om de hele tijd geviseerd te worden.’

***

‘Maar laten we positief beginnen. Zoals elk jaar zijn we ook deze zomer naar Tanger geweest, in het noorden van Marokko. Daar komt mijn familie vandaan en daar hebben mijn ouders een appartement. Het zijn altijd de beste maanden van het jaar. Ik leef er buiten, ik eet er lekker en de tijd lijkt er sneller te gaan dan in België.

‘Ik was euforisch omdat Marokko zich na twintig jaar nog eens kon plaatsen voor de wereldbeker. Eindelijk, ik keek er al jaren naar uit. Helaas was de droom snel voorbij. Marokko had een sterke ploeg, maar de eerste wedstrijd verloren we meteen. Tegen Iran dan nog, met een owngoal. We verloren ook de tweede wedstrijd, tegen Portugal, en waren als eerste land uitgeschakeld. Een grote ontgoocheling.

Ik haat geen Joden, laat dat duidelijk zijn, maar ik heb wel een hekel aan zionisten.

‘Gelukkig was België zo goed op dreef. Alle wedstrijden van Marokko én die van België hebben we met de hele familie bekeken, met mijn ouders en mijn twee zussen samen. We voelen ons evenveel Belg als Marokkaan. De wedstrijd van de Belgen tegen Brazilië was zonder twijfel de mooiste van het toernooi.

‘Mijn favoriete voetballer? Cristiano Ronaldo. Hij staat er altijd, Messi speelt te veel wedstrijden al wandelend. Maar als blijkt dat hij schuldig is aan die verkrachting, moet hij stoppen met voetballen. Simpel.’

***

‘Momenteel volg ik de richting tuinbouw, maar ik zie mezelf later niet als tuinaanlegger werken. Politiek interesseert me, misschien kan ik die richting uit. Ik kan bijvoorbeeld echt kwaad worden als ik nadenk over de situatie in het Midden-Oosten. Hoelang duurt de oorlog tussen Israël en Palestina nu al?

‘Ik had begin dit jaar zoveel sympathie voor Ahed Tamimi, het meisje met de krullen dat in haar dorp een Israëlische soldaat had geslagen. Ik haat geen Joden, laat dat duidelijk zijn, maar ik heb wel een hekel aan zionisten. Net zoals ik een hekel heb aan extremistische moslims.

‘Ik ken een paar gasten die naar Syrië vertrokken zijn. Niet persoonlijk, maar ik wist wel wie ze waren. Gelukkig is er de afgelopen jaren veel veranderd in Vilvoorde. Burgemeester Hans Bonte probeert alle culturen met elkaar te verbinden.

‘Al die mensen die kwaadspreken over Brussel zijn er volgens mij nog nooit geweest. Ik ben geboren in Elsene en ik kom vaak in Schaarbeek. Ik vind Brussel een prachtige stad. Veel mensen die in de rand wonen, of nog verder, komen zelden of nooit naar de hoofdstad. Waar zijn ze eigenlijk bang voor?

‘Ik merk dat bij mezelf ook. Als mensen me beter leren kennen, zeggen ze altijd dat ze dachten dat ik anders was. Stoerder, bedoelen ze waarschijnlijk. Ik draag sportschoenen en een trainingspak, en ik trek de kap van mijn trui graag over mijn hoofd. Maar daarom ben ik nog geen gangster.

School, voetbal, hiphop en mijn geloof: meer heb ik niet nodig.

‘Gelukkig was er aan de andere kant van Brussel ook een hoopvol verhaal, met de verkiezing van Mo Ridouani als burgemeester van Leuven. Zulke figuren hebben wij nodig. Tegelijk las ik op sociale media weer zure kritiek. Zo typisch. Wij krijgen voortdurend te horen dat we ons moeten integreren in de maatschappij, maar zodra we ergens een hoge functie krijgen, moeten we plots weer terug naar ons land. Dat demotiveert de jongeren zo hard. Als Fellaini en Chadli ons redden tegen Japan, vindt iedereen hen helden. Als ze slecht spelen, zijn het ineens weer makakken.’

***

‘Ik luister al langer naar Franse rap, ik ben Franstalig opgevoed. Pas onlangs heb ik een hoop Nederlandse artiesten ontdekt. Zoals Lijpe, ken je die? Die gast is echt een voorbeeld voor veel jongeren, zeker met zijn laatste album Andere leven, over hoe hij zijn leven verbeterd heeft.

‘Mijn mening over de rel rond Boef begin dit jaar? Dat hij die vrouwen die hem een lift gegeven hadden hoeren noemde? Opnieuw, als je meer dan drie hersencellen hebt, doe je dat niet. Maar veel reacties waren ook hypocriet. Alsof Boef de enige artiest is die vrouwonvriendelijke teksten geschreven heeft.

‘Ik heb nog nooit een druppel alcohol gedronken of een sigaret gerookt, en ik ben nog nooit naar een fuif geweest. School, voetbal, hiphop en mijn geloof: meer heb ik niet nodig. Ik blijf liever alleen thuis dan mezelf te forceren of anders voor te doen om ergens bij te horen.

‘En de liefde? Tuurlijk zijn meisjes interessant, maar ik ben nog op zoek naar een balans, met mijn geloof en hoe ik er met mijn ouders over praat. Vraag het me over een paar jaar nog eens, als ik getrouwd ben.’

Partner Content