Dan toch geen mondmaskerplicht in Deinze: lokale besturen vragen meer overleg

Burgemeester Jan Vermeulen (CD&V) van Deinze wilde vanaf woensdag mondmaskers verplichten in supermarkten en superettes, maar de Oost-Vlaamse gouverneur steekt daar een stokje voor.

Waarnemend Oost-Vlaams gouverneur Didier Detollenaere schrapt het burgemeestersbesluit dat inwoners in Deinze verplicht om mondmaskers te dragen in supermarkten en superettes.

In Deinze zou het vanaf woensdag in zeventien handelszaken verplicht zijn om een mondmasker te dragen, een strenger beleid dan de federale aanbeveling om dat te doen.

Federaal minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) floot burgemeester Jan Vermeulen (CD&V) van Deinze dinsdagavond al terug en beloofde gouverneur Detollenaere te informeren over de bevoegdheidskwestie.

Detollenaere meldt woensdagochtend dat de beslissing van de burgemeester ‘niet opportuun’ is en het burgemeestersbesluit vernietigd wordt.

VVSG vraagt meer overleg met lokale besturen

Het spreekt voor zich dat het federale niveau de leiding van de aanpak in handen heeft, beklemtoont de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Maar dat neemt niet weg dat er ook overleg nodig is met de lokale besturen over de uitvoering van de maatregelen.

‘Het is de taak van de burgemeester om in te staan voor de veiligheid en de gezondheid van de inwoners’, zegt VVSG-woordvoerster Nathalie Debast. De CD&V-burgemeester van Deinze had voor de mondmaskerplicht verwezen naar een stijging van het aantal besmettingen in zijn gemeente. ‘Als men lokaal merkt dat de federale maatregelen niet volstaan om een situatie aan te pakken, dan zijn zulke demarches het gevolg’, zegt Debast. ‘En daarom is overleg dus nodig, en niet enkel: wij beslissen en jullie handhaven.’

Ook voor het verder verloop van de exitstrategie en eventuele lokale lockdowns hoopt de VVSG dat de lokale besturen ook echt mee aan tafel mogen gaan zitten. De frustratie op het lokale niveau kwam de voorbije dagen al enkele keren naar boven. Nog op dinsdag noemde de VVSG de lokale besturen een ‘speelbal van de federale overheid’, omdat de publicatie van het ministerieel besluit over de laatste versoepelingen op zich bleef wachten. Pas dinsdagnamiddag, enkele uren voor de inwerkingtreding, werd het besluit in het Staatsblad gepubliceerd.

Maandag dreigde burgemeester van Knokke Leopold Lippens ermee de NMBS in gebreke te stellen omdat er geen protocol is voor een corona-aanpak aan de kust.

Partner Content