Dader aanval op hoofdcommissaris Vandersmissen was lid van ABVV

Politiecommissaris Pierre Vandersmissen raakt gewond bij de nationale betoging op 24 mei 2016. © BELGA

De dader van de aanval op hoofdcommissaris Vandersmissen was lid van ABVV, maar wordt uit de vakbond gezet, zo maakt ABVV donderdag bekend.

T.F., de 43-jarige relschopper die tijdens de nationale betoging van 24 mei politiecommissaris Pierre Vandersmissen neersloeg, heeft de feiten bekend en heeft een rechtstreekse dagvaarding gekregen. Hij moet zich op 17 juni al verantwoorden voor de 50ste kamer van de Brusselse correctionele rechtbank. Daar riskeert hij een celstraf van 5 jaar. Dat meldt het Brusselse parket.

Daarenboven raakte ook nog eens bekend dat T.F. lid is van het ABVV. Hij wordt uit de vakbond gezet, zo maakt het ABVV donderdag bekend. “Zo’n gewelddadig gedrag is niet verenigbaar met de federale statuten van het ABVV”, klinkt het in een persbericht. “De betrokkene zal geen lid meer kunnen zijn van de vakbond.”

Commissaris Vandersmissen werd aan het einde van de betoging aangevallen door een relschopper in een rood T-shirt. Op videobeelden is te zien hoe de aanvaller de commissaris langs achter neerslaat, waarna die op de grond valt en de aanvaller er vandoor gaat. De commissaris liep een zware hoofdwonde op en werd naar het ziekenhuis overgebracht.

Vuistslag

Woensdag verspreidde het Brusselse gerecht een opsporingsbericht over de agressie, met een foto van een verdachte. Daarop gaf de 43-jarige T.F. zich woensdagnamiddag aan bij de lokale politie in Ukkel en werd hij rond 18.00 uur van zijn vrijheid beroofd. Hij werd in de loop van de avond verhoord door de politie en donderdagvoormiddag overgebracht naar het Brusselse parket.

“De verdachte heeft toegegeven dat hij de politiecommissaris een vuistslag heeft toegediend”, zegt parketwoordvoerder Gilles Dejemeppe. “Hij heeft geen strafrechtelijk verleden en is niet gekend bij onze diensten. Na zijn verhoor werd hij gedagvaard voor de 50ste kamer van de correctionele rechtbank van Brussel, die op 17 juni zitting zal houden. Hij zal zich verantwoorden voor gewapende weerspannigheid, het dragen van een als wapen gebruikt voorwerp en opzettelijke slagen en verwondingen met de arbeidsongeschiktheid van een persoon die de openbare macht vertegenwoordigt tot gevolg.”

Hoewel de man beweert dat hij enkel een vuistslag toediende, gaat het parket er dus van uit dat hij wel degelijk een voorwerp gebruikte bij die slag. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content