Vlugschrift (23) over de 25 beste openingszinnen

En nog meer zomers nieuws over de vierde van Larsson, de twintig van 11.11.11 en de beste vijfentwintig uit de Westerse literatuur.

Günter Görlich (82) overleden

Afgelopen woensdag overleed de Duitse auteur Günter Görlich in een Berlijns ziekenhuis. Görlich werd geboren in Breslau en volgde een opleiding tot slotenmaker. In 1947 vluchtte hij naar West- Duitsland waar hij als lasser de kost verdiende. Vier jaar werkte hij in Australië als spoorwegarbeider en keerde in 1955 terug naar Oost-Duitsland. In de voormalige DDR was Görlich een bekend en veelgelezen auteur. Tweemaal won hij de DDR-staatsprijs. Hij schreef vooral over de alledaagse conflicten in een communistische staat. ‘Unbequeme Liebe'(1956), ‘Den Wolken ein Stück näher'(1971) en ‘Eine Anzeige in der Zeitung'(1978) behoren tot zijn bekendste werken.

Schreef Larsson vierde Millenniumboek?

John-Henri Holmberg, die in 1970 Millenniumauteur Stieg Larsson (1954-2004) op een sciencefictionfestival leerde kennen, beweert op de hoogte te zijn van een vierde deel van de succesvolle Millenniumreeks. Holmberg heeft aan Associated Press details vrijgegeven over een onafgewerkt vierde deel in de Millenniumserie. Hoofdpersonages Lisbeth Salander en Mikael Blomkvist beleven hun misdaadavontuur ditmaal in een verlaten Canadees landschap. Behalve Holmberg, maakte de voormalige partner van Larsson, Eva Gabriellson, eerder al gewag van het bestaan van een onafgewerkte vierde Millenniumroman. Gabriellson weigert echter het vierde deel te publiceren totdat ze de rechten over de volledige Millenniumreeks verkrijgt. Omdat Gabriellson nooit gehuwd is met Larsson, zijn de rechten toegekend aan de wettelijke erfgenamen: de vader en de broer van Stieg Larsson. Wereldwijd zijn ondertussen dertig miljoen exemplaren van de Millenniumtrilogie verkocht.

De keuze van 11.11.11 11.11.11 en Ruit, de koepel van de Vlaamse uitgevers en onderdeel van Boek.be, publiceren voortaan gezamenlijk een informatieve pagina, ‘de keuze van 11.11.11′, op Boek.be. De themapagina is gewijd aan boeken over ‘de andere wereld’, waar mensen nog steeds iedere dag moeten vechten om te overleven. Maandelijks wordt de lijst van ongeveer twintig boeken bijgewerkt en aangevuld met nieuwe publicaties. De boeken over de andere wereld kan je kopen via 11.11.11 of in de betere boekhandel.

De laatste luchtmeester online Fans van de stripreeks ‘De laatste luchtmeester’ kunnen als voorproefje op de filmpremière van 28 juli (onder de titel ‘The last airbender’) enkele pagina’s (14,15,16,17 en 18) van de verfilmde strip online lezen. De kleine prins Zuko (in de film gespeeld door ‘Slumdog Millionaire’ Dev Patel) wordt door zijn vader, Vuurmeester Ozai, verbannen. De Vuurnatie heeft ondertussen de strijd aangebonden met de andere drie naties, lucht, aarde en water. Zuko hoopt door zijn vader vergeven te worden als hij de vier elementen terug kan verzoenen. Hij gaat op zoek naar de mythische Avatar Aang, die als enige aarde, water, lucht en vuur kan bedwingen.

De 25 beste openingszinnen van de literatuur ‘All happy families are alike, each unhappy family is unhappy in its own way.’ Wie herinnert zich de openingslijnen van Tolstojs ‘Anna Karenina’ niet? Volgens de auteur van de ‘De 25 beste openingszinnen in de Westerse literatuur‘ zijn de eerste twee regels van een roman van cruciaal belang. Zij bepalen of de lezer überhaupt aan het boek zal beginnen of niet. De vijfentwintig geciteerde literaire kleppers beginnen net als Anna Karenina met een leuke, spitsvondige of op zijn minst intrigerende openingszin. De auteur die de vijfentwintig titels verzamelde, probeert ook te achterhalen waarom de romanschrijver net die openingszinnen koos, wat soms leidt tot hilarisch commentaar.

Lies Naert


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content