Startshow Poëzieweek met uitreiking Herman De Coninck-prijs 2015

Dit jaar staat de Poëzieweek in het teken van de (taal)muziek. © GF

Vanavond wordt in Antwerpen de Poëzieweek al afgetrapt en de winnaar van de Herman De Coninck-prijs 2015 bekend gemaakt.

Wie wint de Herman De Coninck-prijs 2015? Vanavond weten we wie de 6.000 euro mee naar huis neemt – ik tip op Peter Verhelst – want in Antwerpen wordt dan de Poëzieweek reeds afgetrapt.

Poëzie-offensief

Vroeger werd het offensief voor de verspreiding van poëzie geconcentreerd op één dag. Die Gedichtendag – dit jaar donderdag 29 januari – fungeert nu als startschot voor een hele week van poëzie-evenementen in Vlaanderen én Nederland. Wie tijdens die week in de lokale boekhandel minstens 12,50 euro spendeert aan het dichterlijke woord, krijgt er ‘Giro giro tondo’, de sonnettenkrans van Ilja Leonard Pfeijffer, gratis bovenop.

Dat het poëziegeschenk van Pfeijffer verwijst naar een kinderrijmpje uit een Italiaans liedje – “draai allemaal mee in het rond” – is geen toeval. Het thema van de Poëzieweek dit jaar staat immers in het teken van de (taal)muziek: “Met zingen is de liefde begonnen” – en ook de poëzie dus.

Poëzietiendaagse

De Poëzieweek groeit trouwens uit haar voegen en deint uit tot een tiendaagse met straks de openingsshow in de Antwerpse Arenbergschouwburg. Morgen wordt dan de winnaar van de prestigieuze VSB-Poëzieprijs bekend gemaakt – goed voor 25.000 euro – waar Peter Verhelst met ‘Wij totale vlam’ ook nog voor in de running is.

Vandaag werd al een minder bekende, kleinschalige dichtersprijs van 500 euro door het Nederlandse poëzieblad Awater uitgereikt aan ‘Mens dier ding’ van Alfred Schaffer. Schaffer maakt evenals Verhelst nog kans op de ‘grote’ VSB-Poëzieprijs morgen.

Publieksprijs postergedicht

Maar eerst dus afwachten wie vanavond de Herman de Coninck-prijs op zijn bankrekening mag schrijven: Geert Buelens, Els Moors, Leonard Nolens, Maud Vanhauwaert of Peter Verhelst. Er wordt ook een Publieksprijs uitgeloofd voor het mooiste gedicht uit de 5 genomineerde bundels . Het gedicht met de meeste stemmen komt op een poster die op Gedichtendag zelf (donderdag 29 januari dus) gratis in de boekhandel te krijg is.

Frank Hellemans

Partner Content