Rechter bevestigt dat Jeroen Brouwers z’n huis moet afbreken

Jeroen Brouwers wint dan wel niet de Nobelprijs donderdag maar blijft het aardig doen met zijn nieuwste roman. © Belga

Ook in beroep werd Jeroen Brouwers aangemaand om zijn huis in het Vlaamse Zutendaal binnen het jaar af te breken. Het ligt immers in natuurgebied.

Jeroen Brouwers is op zijn privacy en rust gesteld. Daarom kocht hij meer dan 20 jaar geleden een verlaten huis in het Limburgse Zutendaal. Dat het in natuurgebied lag – en dus toen al over geen bouwvergunning beschikte – dreigt Brouwers nu zuur op te breken.

Arrest in 2011

Reeds in 2011 veroordeelde een rechter in Tongeren de 74-jarige schrijver om zijn huis dat illegaal werd neergepoot in natuurgebied af te breken. Brouwers ging in beroep en kreeg vandaag voor het Antwerpse Hof van Beroep dus voor de tweede keer nul op het rekest.

Opschudding gegarandeerd

Brouwers heeft altijd gezegd dat hij wilde sterven in zijn kluis in Zutendaal. Laatste mogelijkheid voor Brouwers is nu om naar het Hof van Cassatie te stappen. Ondertussen kijkt iedereen reikhalzend uit naar ‘Het hout’, Brouwers’ nieuwste – en allicht laatste – roman die begin oktober verschijnt en waarin hij een boekje opendoet over het rijke roomse pensionaatsleven. ‘In een door kloosterlingen geleid jongenspensionaat vindt in de jaren vijftig van de vorige eeuw seksueel misbruik, sadisme en vernedering plaats’, meldt de prospectus. Ook hier dus opschudding gegarandeerd.

Frank Hellemans

Partner Content