Protest tegen neonazitheater in Boedapest

De leiding van het Nieuwe Theater Új Színház in Boedapest wordt toevertrouwd aan György Dörner, een acteur van extreemrechtse signatuur. 2000 mensen kwamen bijeen om daartegen te protesteren.

De nieuwe directeur van het theater Új Színház, György Dörner, wil de strijd aanbinden tegen het ‘ontaarde theaterbedrijf’ in Hongarije. Dörner, een notoire rechtse extremist, werd benoemd door István Tarlós, de burgemeester van Boedapest en een goede vriend van premier Viktor Orbán, de leider van de rechts-nationale regeringspartij Fidesz.

Kort na de benoeming van Dörner raakte bekend dat de nieuwe directeur een beroep had gedaan op István Csurka om het theater artistiek te leiden. Csurka, dramaturg en schrijver, is behalve rechtsradicaal ook een notoire antisemiet. Als 77-jarige keert hij nu in het actieve Hongaarse theaterleven terug.

Csurka maakte meteen zijn plannen bekend. In de Hongaars krant ‘Népszabadság’ zei hij dat het Hongaarse theater politieker moet worden, dat het zwaartepunt bij stukken van eigen bodem moet liggen en dat het nieuwe repertoire vooral uit zijn eigen stukken zou bestaan. Hij sloot uit dat in de toekomst nog stukken van Molière, Dostojevski of Steinbeck gespeeld zouden worden. Csurka verklaarde ook nog dat het Hongaarse theater vergiftigd wordt door mensen die alleen maar ‘buitenlands afval’ op de planken brengen.

In dezelfde Hongaarse krant zoekt de actrice Krisztina Ferenczi naar verklaringen voor de omstreden benoemingen. Ze kritiseert dat de regerende Fidesz-partij rechtse extremisten uit de kennissenkring van Csurka aan zich wil binden en dat het dus om zuiver politieke benoemingen gaat. Krisztina Ferenczi behoort tot het groeiend aantal Hongaarse intellectuelen die zich tegen de politieke manipulaties in het het Hongaarse culturele leven en in het Nieuwe Theater verzetten. De critici van Fidesz hebben een petitie getekend waarin ze protesteren tegen het feit dat de burgemeester van Boedapest het eerste neonazistische theater heeft gesticht dat met openbare gelden wordt gesubsidieerd, wat ze een schande noemen.

Piet de Moor

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content