Presentatie sleutelroman over Chodorkovsky in Rusland verboden

Recent werd de presentatie van een politieke roman over de gevangen olietycoon Chodorkovsky in de Russische stad Tver verboden.

In de Russische stad Tver is de presentatie van de roman ‘Complot van de apen’ (Zagovor obezian) verboden. Het gaat om een sleutel- en parabelroman waarin de figuur van Michail Chodorkovsky centraal staat. Chodorkovsky was de CEO van de inmiddels ontbonden Russische oliemaatschappij Yukos. Hij zit sedert mei 2005 in Siberië een lange gevangenisstraf uit wegens vermeende belastingontduiking. Maar het is een publiek geheim dat Chodorkovsky, die politieke plannen had, het slachtoffer is van een corrupt rechtssysteem dat door premier Vladimir Poetin en zijn medestanders wordt gemanipuleerd.

De roman Complot van de apen’ zou gepresenteerd worden in de Maxim-Gorki-bibliotheek van Tver. Maar die presentatie werd op bevel van de plaatselijke culturele administratie afgelast. Naar verluidt zou die administratie op haar beurt gevolg geven aan een oekaze van een ‘machtige autoriteit’.

Het ‘Complot van de apen’ is een roman van de schrijfster Tina Schamrai, ongetwijfeld een pseudoniem. Het verhaal speelt zich af in een milieu van eenvoudige mensen die geconfronteerd worden met de slachtoffers van een laster- en achtervolgingscampagne die doet denken aan de campagne tegen Michail Chodorkovsky. Die doodgewone burgers besluiten om de achtervolgde bij te staan, niet uit liefde voor de oligarchen, maar uit pure menselijke solidariteit.

De roman telt zevenhonderd bladzijden. De schrijfster ervan zou volgens goed ingelichte kringen uit Tver zelf afkomstig zijn. Blijkbaar heeft geen enkele Russische uitgever zich aan de publicatie gewaagd, want de roman werd uitgegeven door VT World Communication Agency, een Tsjechische uitgeverij die in haar hoofdzetel in Praag heeft. Het is voorlopig niet duidelijk of de roman zelf uit circulatie genomen wordt.

Piet de Moor

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content