Poëzie is vandaag overal dankzij Gedichtendag

Charles Ducal, dichter des vaderlands, is alomwezig op Gedichtendag 2015. Hij treedt in Brussel samen op met zijn Nederlandse 'vaderlandse' collega Anne Vegter. © Belga

Een 100-tal poëtische evenementen overal in Vlaanderen moeten het belang van het dichterlijke woord kracht bijzetten. Knack.be zette er 5 opvallende op een rijtje: van gevangenispoëzie tot karaoke.

Donderdag 29 januari is Gedichtendag in Vlaanderen én Nederland. Je moet al van een andere planeet zijn om dat niet te merken. Elke Vlaamse gemeente organiseert vandaag – of de komende week – wel iets dichterlijks. Uit de meer dan 100 activiteiten naar aanleiding van Gedichtendag koos Knack.be er 5 markante: van de betere avondwandeling tot karaoke en gevangenispoëzie in een knusse luisterhoek.

1. Stijn Vranken declameert gedichten van gevangenen in de luisterhoek van de Antwerpse Permekebib om 15u

Op vraag van de gevangenis van Antwerpen zette Stijn Vranken er onder de noemer ‘Vrij/Spraak’een poëzietraject op poten. Vranken ging samen met Vormingplus Antwerpen op zoek naar de favoriete gedichten van gedetineerden. De resultaten van deze zoektocht zijn vanaf vandaag een maand lang te beluisteren in bibliotheek Permeke. De gekozen gedichten werden door de gedetineerden ingesproken en ingeleid en kunnen beluisterd worden in een zogenaamde luisterhoek die vandaag door Vranken officieel wordt ingesproken.

2. Charles Ducal, Belgische dichter des vaderlands, meets Anne Vegter, de Nederlandse poëet des vaderlands bij de Brusselse Buren om 20u

In het Vlaams-Nederlandse Huis deBuren speelt Laurens Ham gespreksmeester om de gezamenlijke poëten des vaderlands – een functie die uit Engeland is overgewaaid – aan het volk voor te stellen. Kan interessant zijn om te horen hoe verschillend beide poet laureates hun functie invullen.

3. Slampoetry op diverse locaties en onder andere in de Foyer (Gemeenteplein) van Strombeek-Bever om 20u

Een boksmatch met woorden, zo wordt slam poetry wel eens omschreven. Of rappen met versjes. Op diverse plaatsen vandaag kan je getalenteerde slammers het tegen elkaar horen opnemen in een spannende wedstrijd. Host Philip Meersman zorgt in Strombeek-Bever daarbij voor het nodige entertainment.

4. Karaoke in de bib van Scherpenheuvel-Zichem te Averbode vanaf 16u

“Met zingen is de liefde begonnen” is het thema van de Poëzieweek 2015. Daarom bezingen ze in de Zichemse bib te Averbode samen de liefde. Denk alvast even na over het mooiste liefdeslied aller tijden dat jij wil komen delen met het Hagelandse publiek. Voor één keer houden ze het dus niet stil in de bib, maar doet iedereen er aan poëtisch verantwoorde karaoke.

5. Wandelend luisteren naar poëzie in het duister te Deinze (Brielpoort) om 19.30u

Ontdek de nieuwste gedichten al wandelend in het donker. In Deinze wordt er om 19.30u verzamelen geblazen aan de Brielpoort om vervolgens op stap te gaan onder ludieke poëtische begeleiding van ervaren dichterlijke gidsen.

Wie liever zelf aan de slag gaat zonder zich veel te verplaatsen, wordt opgeroepen om vandaag een gedicht in de brievenbus van buurman of -vrouw te droppen. Lees ostentatief een dichtbundel op de trein, zo heet het, of draag er ongevraagd uit voor. Benieuwd of de medemens stalen poëtische zenuwen heeft? Doen!

Frank Hellemans

Partner Content