Paul Mennes meets Andy Warhol in nieuwe roman

Paul Mennes met Andy Warhol (in het klein) op de achtergrond © Laura Mustio

Na 4 jaar stilzwijgen verschijnt in september nog eens een nieuwe roman ‘Niets bijzonders’ van Paul Mennes waarin het hoofdpersonage oog in oog met Andy Warhol komt te staan.

Paul Mennes (°1967) is geen veelschrijver. Maar deze keer duurde het wel erg lang. Nadat hij in ‘Het konijn op de maan’ (2010) de Japanese mores ging verkennen, duikt hij nu met ‘Niets bijzonders’ in het hart zelf van de popcultuur.

Generatie (Ni)X

Mennes was de enige Vlaamse vaandeldrager van ‘Generatie Nix’ in de jaren 90 van de vorige eeuw. Met ‘Tox’, zijn debuut uit 1994, exploreerde hij het levensgevoel van Generatie X – nu al opgevolgd door Generatie Y – die levensberoemd werd dankzij de gelijknamige roman van de Canadese auteur Douglas Coupland en de Amerikaanse sterschrijver Brett Easton Ellis (‘Less than zero’): doelloos, ietwat absurd ging deze generatie op zoek naar kicks in het hier en nu (lees: drugs and partycultuur). ‘Tox’ was 20 jaar geleden een schot in de roos en Mennes kreeg al onmiddellijk de Vlaamse Debuutprijs en de status van cultauteur.

Japanse episode

Daarna legde Mennes elke 2 of 3 jaar zijn ei. ‘Soap’, het vervolg op ‘Tox’, kreeg nog enige weerklank maar zijn verhalenbundels en toneelwerk vonden minder respons tot hij enkele jaren terug besloot om de Japanse popcultuur te omhelzen. Hij vertoefde enkele maanden in Osaka dankzij een werkbeurs. ‘Het konijn op de maan’ (2010) was het romaneske resultaat van Mennes’ Japanse episode en daarna werd het stil, zeer stil rond Mennes.

In het hart van de pop art

Nu keert hij met ‘Niets bijzonders’ dus terug met een Amerikaanse roman die blijkbaar recht in het hart van de pop art zelf afdaalt. Volgens de prospectus van zijn uitgever Nijgh & Van Ditmar botst het hoodpersonage van ‘Niets bijzonders’, een schrijver op zoek naar inspiratie, in Pittsburgh op een man die beweert Andy Warhol te zijn terwijl verderop een nieuwe Batman-film wordt ingeblikt. Uiteindelijk belandt de auteur in het plaatselijke Warhol Museum. Kortom, benieuwd wat Mennes oog in oog met zijn idool Warhol er nu van zal bakken. Wordt ‘Niets bijzonders’ iets bijzonders?

Frank Hellemans

Partner Content