Paul Claes schreef pamflet tegen de tijdgeest

© GF

Het is nog wat vroeg voor een literaire rentree maar nieuw aangekondigd werk van onder anderen Paul Claes en Marnix Peeters maakt toch al nieuwsgierig naar de najaarsoogst.

Literatuurkenner Paul Claes is van vele markten thuis maar dat hij in september een kritisch pamflet tegen de tijdgeest bij De Bezige Bij uitstuurt, doet je als lezer reikhalzend uitkijken naar het begin van de literaire rentree.

Kinderen van Rousseau

‘Kinderen van Rousseau’ zal Claes’ tirade tegen de tijdgeest heten. Wie ooit Claes ‘Glimpen’ op Knacks boekensite las, weet al misschien enigszins waaraan zich te verwachten: snijdende oneliners en een feilloos ontmaskeren van de politiek correcte zeden – ook de literaire – van dit tijdsgewricht.

Claes brengt daarnaast ook nog een vertaling van het bekendste modernistische gedicht uit de Westerse literatuur. Na ‘The Waste Land’ van T.S. Eliot, verschijnt bij het Leuvense Literarte in december Claes’ Nederlandstalige versie van ‘Un coup de dés jamais n’abolira le hasard’ van grootmeester Stéphane Mallarmé. Wie niet kan wachten op ‘Een dobbelsteenworp zal nooit het toeval opheffen’, die kan nu al terecht bij Claes’ close reading van 25 pivotale gedichten uit de Nederlandse en Vlaamse literatuur: ‘De sleutel. Vijfentwintig gedichten uit Noord en Zuid ontsloten’ (Nijmegen: Vantilt). En voor de echte fans van Claes zijn er ook nog twee andere kleinere werkjes van de duizendpoot die allebei net zijn verschenen: ‘Het kristal. Twaalf sonnetten voor Spinoza’ (Gent: Jozef Moetwillig) en ‘Marcel Proust. Treurnissen’ (Gent: PoëzieCentrum).

Nieuwe Jeroen Brouwers

In augustus wordt ook de derde roman van Marnix Peeters te water gelaten bij Prometheus: ‘De tenondergang en de ongelooflijke wederopstanding van Eddy Vangelis’. Ann De Craemer belooft eveneens voor augustus weer nieuws uit la Flandre profonde met haar familieroman ‘Kwikzilver’.

En o ja, die lang beloofde, ultieme roman van Jeroen Brouwers die er al had moeten zijn, is voor ergens in het najaar. ‘Het hout’ is Brouwers’ afrekening met het rijke, roomse pensionaatsleven waar hij zelf ooit mee te maken had. Opschudding gegarandeerd.

Frank Hellemans

Partner Content