Michael Moore – Here Comes Trouble

Wie nog twijfelde of Michael Moore echt zo’n groot ego heeft als wordt beweerd, krijgt op de allereerste pagina van Here Comes Trouble uitsluitsel.

Michael Moore – Here Comes Trouble: Stories From My Life

Uitgeverij: Allen Lane

Aantal pagina’s: 426

Prijs: 26,95 euro

ISBN: 978-07-139-9866-5

De 57-jarige documentairemaker draagt dit boek namelijk op aan zijn moeder, en voegt er fijntjes aan toe: ‘Who taught me to read and write when I was four.’

Een traditionele autobiografie is Here Comes Trouble niet, veeleer een verzameling ‘short stories based on events that took place in the early years of my life’, waarin Moore als een romancier diep in zijn eigen ziel én in die van anderen probeert te kijken.

Het resultaat is lang niet slecht: Moore bewijst dat hij kan schrijven en de mix tussen persoonlijke herinneringen en observaties over bijvoorbeeld het homofobe Amerika van de jaren 50 leest vlot weg.

Alleen staat het boek wel in de schaduw van de epiloog – die de auteur contrair als hij is helemaal vooraan heeft gezet. Daarin vertelt Moore wat hem overkwam nadat hij zich tijdens de Oscaruitreiking van 2002 kritisch had uitgelaten over president Bush – hij moest onder meer ruim vierhonderd doodsbedreigingen en een kar mest op zijn oprit verwerken.

Dan besef je dat Moore de documentairemaker stukken interessanter is dan de mens, en dat deel twee van zijn memoires pas echt de moeite zal zijn.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content