Knack Zomerthrillers 2014: de ultieme decenniumcollectie

© Val McDermid en Philip Kerr zitten in Knacks jubileumcollectie

Knack-lezers kozen de 10 populairste misdaadromans van de laatste 10 jaar. Vanaf morgen kan u de hele collectie kopen voor 49,50 euro. Of 6,95 euro per boek afzonderlijk. Deze week aandacht voor ‘Grijs verleden’ van Philip Kerr en ‘De kwelling’ van Val McDermid.

De voorbije 10 zomers kon u met Knack steeds de meest spannende thrillers en misdaadromans ontdekken. Dit jaar lieten we de keuze aan de Knack-lezer. Uit de voorbije 10 jaar vindt u hier de 10 meest populaire misdaadauteurs, die het meest gesmaakt werden door u, lezer van Knack. Vanaf woensdag 18 juni haalt u de volledige collectie bij Standaard Boekhandel voor 49,50 euro (of 4,95 per boek). Wenst u enkel losse delen, dan kan dat voor 6,95 euro per boek.

SS-verleden

25 jaar geleden introduceerde een copywriter voor Saatchi and Saatchi, Philip Kerr, met ‘March Violets’ (‘Een Berlijnse kwestie’) een uniek personage: Bernie Gunther. Een politieman nog sardonischer dan de toch al heel cynische eenzaat Philip Marlowe van Raymond Chandler. Je moet het maar doen. Maar er is meer. Bernie was politieman in nazi-Duitsland en trok willens nillens een SS-uniform aan. Hij begon zijn carrière in Berlijn bij de Kripo, de criminele politie, maar door de hervormingen werd hij automatisch SS-er. Er volgden tot nu negen sublieme historische thrillers rond de romantische antiheld die we intussen al vóór, tijdens en na de oorlog ontmoetten. Nu eens aan het Oostfront, dan weer bij de Olympische Spelen in Berlijn of op zoek naar oorlogsmisdadigers in Zuid-Amerika. Overleven is altijd Bernies boodschap geweest, ook in ‘Grijs verleden’, het zevende deel in de reeks. We zijn midden de jaren vijftig en Bernie moet een Frans oorlogsmisdadiger opsporen, een SS-er die zich uitgaf als Duits legerofficier. Meteen een duik in het verleden van Bernie Gunther.

Seriemoordenaar?

De voormalige Schotse journaliste Val McDermid is met haar serie rond profielschetser Tony Hill en rechercheur Carol Jordan aan haar derde succesrijke misdaadreeks bezig. De eerste ging over de lesbische reporter Lindsay Gordon, de tweede over hetero privé-detective Kate Brannigan. De serie met Tony Hill werd met gloed en bloed voor de televisie verfilmd als ‘The Wire in the Blood’. Met de jaren is McDermid harder en explicieter geworden, minder geschikt voor mensen met een gevoelige maag. In ‘De kwelling’ krijgt Jordan de leiding over een ploeg speurders die zich vooral met moeilijke zaken moet bezighouden. Jordan is nog niet bekomen van een verkrachting, het gevolg van een mislukte undercoveractie. Al haar energie gaat nu naar de moord op twee prostituees. De eerste verdachte is een man die eerder al een paar dergelijke moorden heeft gepleegd. Maar die zat nog vast in een psychiatrische instelling. Is er een copycat aan het werk? Een goed geplotte klassieke politieroman waarin diverse verhaallijnen mooi samenkomen en de relatieproblemen tussen Hill en Jordan overtuigen.

Fred Braeckman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content