Joris Luyendijk doneert prijzengeld NS Publieksprijs aan onderzoeksjournalisten

Joris Luyendijk ontving de NS Publieksprijs voor 'Dit kan niet waar zijn'. © belga

‘Dit kan niet waar zijn’ van Joris Luyendijk won de Publieksprijs in Nederland waarop Luyendijk besliste om de 7.500 euro prijzengeld weg te schenken aan Follow the Money, een site voor financiële onderzoeksjournalistiek.

Afgelopen zomer had Knack.be een gesprek met Joris Luyendijk over zijn bekroonde boek: ‘Ons bankensysteem is levensgevaarlijk’.

De NS Publieksprijs werd voor de 29ste keer uitgereikt en is de grootste publieksprijs voor boeken in ons taalgebied. Bijna 74.000 mensen brachten in Nederland hun stem uit en ongeveer 20 procent vond dus dat Joris Luyendijk met ‘Dit kan niet waar zijn’ (Atlas Contact) het beste boek schreef van afgelopen jaar.

Joris Luyendijk doneert prijzengeld NS Publieksprijs aan onderzoeksjournalisten
© GF

Griet Op de Beeck (‘Kom hier dat ik u kus’) was ook één van de genomineerden maar de manier waarop Luyendijk in ‘Dit kan niet waar zijn’ in de Londense City op zoek gaat naar de oorzaken van de bankencrisis in 2008 kon toch het meeste lezers charmeren.

Eerste klas

Luyendijk won de prijs al eens eerder in 2007 voor ‘Het zijn net mensen’. Hij besloot zijn prijzengeld van 7.500 euro nu door te storten aan Follow the Money, een site voor financieel-economische onderzoeksjournalistiek die het moet hebben van crowdfunding.

Daarnaast mag Luyendijk ook een jaar gratis met de Nederlandse Spoorwegen, die de Publieksprijs sponsort, in eerste klas reizen.

Frank Hellemans

Partner Content